Puterea de cumpărare, la un nivel rezonabil. Câciu: Oamenii nu vor avea probleme

Adrian Câciu

SURSA FOTO: Facebook/Adrian Câciu

Ministrul Adrian Câciu a declarat miercuri, 16 octombrie, că puterea de cumpărare a românilor a fost menținută la un nivel rezonabil. De asemenea, el a mai spus că ar trebui ca Guvernul să le transmită oamenilor mai des că nu vor avea nicio problemă.

Puterea de cumpărare a populației, la un nivel rezonabil

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat miercuri că, în ciuda provocărilor economice din ultimii trei ani, Guvernul a reușit să mențină puterea de cumpărare a populației la un nivel rezonabil.

El a subliniat că, deși cetățenii României sunt îngrijorați mai degrabă de creșterea prețurilor și de inflație, nu de deficitul bugetar sau datoria publică, există dovezi că impactul acestor dificultăți economice a fost gestionat eficient.

Câciu a evidențiat că în perioada celor trei ani în care coaliția de guvernare s-a confruntat cu multiple șocuri economice, inflația cumulată a ajuns între 35% și 39%, un fenomen ce a afectat toate generațiile.

Totuși, el a considerat că puterea de cumpărare a fost păstrată într-un mod rezonabil, raportat la aceste șocuri, ceea ce reflectă măsurile de stabilitate economică implementate de Guvern.

”Ceea ce trebuie să transmitem mai des este că nu vor avea nicio problemă oamenii. În România nu vor avea nicio problemă şi o dovadă a faptului că nu au nicio problemă este că după aceste şocuri de trei ani de zile de când suntem la guvernare, eu cred că puterea de cumpărare a fost menţinută la un nivel rezonabil, raportat la şocuri, o inflaţie cumulată de 35-39%. Nu vă supăraţi. A fost un şoc pentru multe generaţii care nu l-au prins”.

SURSA FOTO: Facebook, Adrian Câciu

Deficitul bugetar și datoria publică nu sunt principalele preocupări ale populației

Ministrul a subliniat că populația României nu este în mod special preocupată de deficitul bugetar sau de datoria publică.

Pe baza studiilor sociologice, acesta a remarcat că principalele temeri ale cetățenilor sunt legate de creșterea prețurilor și de inflație.

Câciu a încercat să transmită un mesaj de încredere către public, menționând că oamenii „nu vor avea nicio problemă” în ceea ce privește viitorul economic al țării, datorită măsurilor implementate pentru a atenua impactul economic al acestor șocuri.

”Nu cred că pensionarii erau îngrijoraţi de datoria publică şi de deficit, nu cred că în general populaţia României… Am văzut şi eu toate studiile sociologice, oamenii sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor, de inflaţie, deci nu sunt îngrijoraţi dacă ţara are deficit sau datorie”, a spus Câciu.

SURSA FOTO: Facebook/Adrian Caciu

Lecții din trecut: Dobânzi și inflație la cote istorice

Câciu a făcut o paralelă între dificultățile economice actuale și cele din anii ’90, când România a trecut printr-o perioadă de criză financiară extremă, caracterizată de dobânzi și inflație la niveluri record.

El a amintit de anii 1992-1996, când dobânzile pentru credite atingeau și 130%, iar inflația era de ordinul a trei cifre. Această experiență personală din perioada în care și-a deschis prima afacere, cu dobânzi extrem de ridicate și impozite mari, a fost adusă în discuție pentru a ilustra cât de greu era atunci pentru companii și cât de diferită este situația de astăzi.

Ministrul a precizat că majoritatea companiilor din România de astăzi, în special cele tinere cu o vechime mai mică de 10-15 ani, nu au experimentat astfel de dificultăți financiare majore.

El a subliniat că actualele provocări economice, inclusiv dobânzile ridicate, sunt mult mai gestionabile comparativ cu situația din anii ’90.

Guvernul promite stabilitate economică

Adrian Câciu a concluzionat că Guvernul a reușit să mențină un echilibru economic în ciuda provocărilor și că acest echilibru va continua să fie menținut și în viitor.

În ciuda presiunilor economice, precum inflația ridicată și șocurile globale, ministrul a transmis că Guvernul este pregătit să asigure stabilitatea necesară pentru ca cetățenii să nu resimtă efectele negative ale acestor fenomene economice la o scară îngrijorătoare.

”Sunt companii tinerii care au o vechime mai sub 10 ani sau sub 15 ani. În 92-96, aveam dobândi de trei cifre. Generaţiile din 92-96 mature sau în adolescenţă, că eram la facultate, prima mea firmă însemna să plătesc o dobândă de 130% la un credit. Vă daţi seama? Nu mai zic de taxe şi impozite şi o inflaţie care era cu trei cifre. Şi a fost un şoc foarte mare şi totuşi, cu toate acestea, guvernul a reuşit să ţină lucrurile într-un echilibru. Acest echilibru se va păstra şi în perioada următoare”, a mai declarat Adrian Câciu.