Concentrarea economica poate fi realizata prin achizitia de active, crearea unei societati in comun concentrative, fuziune si dobandirea controlului. In practica, fuziunea si dobandirea controlului, realizate, de regula, prin achizitionarea unui pachet de actiuni emise de o societate, care permite achizitorului sa exercite o influenta determinanta asupra acesteia, sunt cele mai intalnite forme de realizare a unei concentrari economice.
Subiectii concentrarilor economice pot fi: societatile comerciale, regiile autonome, societatile financiare, alte entitati economice care dispun de personalitate juridica. In practica, in majoritatea cazurilor, o concentrare economica se realizeaza intre societati comerciale.
Consiliul Concurentei are painea si cutitul
Orice concentrare economica, la care cifra de afaceri cumulata a societatilor implicate depaseste 25 miliarde lei, trebuie supusa controlului Consiliului Concurentei, in vederea autorizarii operatiunii de catre acest organism. O concentrare economica realizata fara autorizarea Consiliului Concurentei este nula. Intr-un asemenea caz, se aplica amenzi pentru incalcarea dispozitiilor Legii concurentei nr. 21/1996, respectiv pentru omisiunea notificarii, iar modificarile survenite in cadrul societatilor implicate intr-o concentrare economica neautorizata nu pot fi inscrise in Registrul Comertului si, prin urmare, sunt inopozabile tertilor.
Consiliului Concurentei se poate pronunta asupra concentrarii, dupa cum urmeaza:
– va admite operatiunea, atunci cand constata ca, fie aceasta nu este concentrare economica, deoarece societatile implicate sunt controlate de aceeasi persoana fizica sau juridica, fie societatile implicate au o cifra de afaceri mai mica de 25 miliarde lei;
– va autoriza concentrarea economica, emitand o decizie de neobiectiune, atunci cand constata ca efectele pozitive prevaleaza asupra celor negative, ori acestea sunt nesemnificative sau chiar nu exista;
– va decide declansarea unei investigatii, atunci cand concentrarea economica prezinta indoieli serioase cu privire la proeminenta efectelor pozitive asupra celor negative.
Xerox a fost amendata
cu 60 milioane lei
Consiliul Concurentei a considerat ca preluarea de catre SC Xerox Echipamente si Servicii Romania SA a activelor pe care le-a folosit SC Arexim SA, pentru a presta servicii privind aparatura marca Xerox, constituie o concentrare economica in forma achizitiei de active. O concentrare economica se realizeaza in forma achizitiei de active, atunci cand acestea servesc prestarii unei anumite activitati, iar societatea care le-a transmis nu mai poate presta aceasta activitate sau o face la un nivel nesemnificativ, ceea ce s-a intamplat si in acest caz, in care activitatea SC Arexim SA pentru aparatura marca Xerox s-a redus pana la a disparea cu totul.
Initial, concentrarea economica nu a fost notificata Consiliului. SC Xerox Echipamente si Servicii Romania SA a fost amendata cu 60 de milioane pentru incalcarea dispozitiilor Legii concurentei nr. 21/1996. Amenda a fost platita, iar concentrarea economica supusa controlului Consiliului Concurentei. Analizand aceasta operatiune, Consiliul Concurentei a constat ca nu afecteaza mediul concurential normal, are mai multe efecte pozitive si a autorizat-o.
Consiliul Concurentei a considerat ca, prin crearea societatii Philips and Elba Street Lightining SRL de catre Philips Lightining Holding BV si SC Elba SA Timisoara, s-a realizat o concentrare economica in forma societatii in comun concentrative. Concentrarea economica se realizeaza in forma societatii in comun concentrative atunci cand noua companie se manifesta ca o entitate cu o viata juridica si economica proprie, diferita de cea a firmelor care au creat-o si nu coordoneaza comportamentul concurential al acestora. Concentrarea economica a fost autorizata.
Consiliul Concurentei a considerat ca preluarea (absorbirea) de catre SNP Petrom SA a SC INCERP Cercetare SA Ploiesti este o concentrare economica in forma fuziunii prin absorbtie. O concentrare economica se realizeaza in forma fuziunii prin absorbtie, atunci societatea absorbita inceteaza, de la data realizarii operatiunii, sa mai existe ca subiect de drept distinct, si devine parte integranta a companiei absorbante, ceea ce s-a intamplat si in acest caz. Operatiunea de concentrare economica a fost autorizata de Consiliul Concurentei.
A fi sau a nu fi
concentrare?
Consiliul Concurentei a considerat ca achizitionarea unui pachet de actiuni, reprezentand 51% din capitalul social al SC Automobile SA, societatea achizitionata, de catre Renault, societatea achizitoare, constituie o concentrare economica in forma dobandirii controlului unic prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni. O concentrare economica se realizeaza in forma dobandirii controlului unic cand societatea achizitoare obtine dreptul de a exercita o influenta determinanta asupra celei achizitionate, ceea ce s-a intamplat si in acest caz.
Avand in vedere cota mare de piata detinuta de Dacia, puterea economica a lui Renault si necesitatea de a studia impactul facilitatilor acordate asupra pietei, s-a decis declansarea unei investigatii. Aceasta a evidentiat efectele pozitive ale concentrarii: continuarea productiei de automobile si dupa 01.01.2000, cu respectarea conditiilor impuse de normativul antipoluare Euro 2; crearea conditiilor pentru cresterea calitatii si pentru realizarea, in viitor, a unui automobil complet nou; imbunatatirea distributiei autovehiculelor produse de Dacia. Concentrarea a fost autorizata.
Eurotrading Chemicals
a fost refuzata ferm
Achizitionarea de catre SC Eurotrading Chemicals SRL a pachetului de actiuni, reprezentand 51% din capitalul social al SC Azomures SA, constituie o concentrare economica in forma dobandirii controlului unic prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni.
In urma investigatiei, Consiliul Concurentei a hotarat sa refuze autorizarea concentrarii economice, deoarece existau mai multe efecte negative, si anume: intarirea puterii pe piata a SC Eurotrading Chemicals SRL, probabilitatea cresterii preturilor la ingrasaminte chimice, cum s-a intamplat in cazul preluarii controlului asupra altor societati de acest fel, inexistenta unor alternative pentru aprovizionarea consumatorilor etc.
Decizia Consiliului Concurentei a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti, dar instanta a respins actiunea ca nefondata.    

Nu exista concentrare economica, atunci cand:
a) la operatiune participa societati controlate de aceleasi persoane fizice sau juridice;
b) controlul este dobandit de un lichidator, in timpul desfasurarii procedurii de incetare de plati, de lichidare judiciara sau altele de acest fel;
c) controlul este dobandit de banci, societati financiare sau de asigurare, sau societati de valori mobiliare, prin cumparare de actiuni in scopul revanzarii lor, cu conditia ca acest control sa nu fie exercitat in luarea unor decizii strategice, de natura sa afecteze structura pietei pe care este prezenta societatea controlata. In termen de un an de zile, trebuie vandute actiuni, cel putin pana la limita pierderii controlului.

Angelo Miu, consilier juridic