Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) va aplica de la 1 septembrie a.c. o nouă formulă de facturare ce va lua în calcul calitatea produsului furnizat, şi nu doar cantitatea consumată, ca în prezent. Acest fapt poate genera fluctuaţii ale valorii facturii, în funcţie de zona de provenienţă a gazului.
La două luni de la liberalizarea pieţei de gaze naturale pentru consumatorii casnici, ANRGN va introduce tarifarea în „unităţi de energie“. „Schimbarea sistemului constă în trecerea de la facturarea volumului consumat (lei/metri cubi) la facturarea în funcţie de puterea calorifică a gazelor naturale (cantitatea de energie rezultată din arderea unei cantităţi de gaz – nota red.)“, explică Adela Boţan, şeful departamentului de comunicare externă la E.ON Gaz România.
Astfel, facturarea va fi realizată în lei/kWh, ca şi în cazul energiei electrice (pare ciudat dar trebuie menţionat că un watt este puterea care corespunde unui schimb de energie de un joul/sec.). Concret, de la 1 septembrie a.c., calculul contravalorii consumului de gaze se va realiza prin înmulţirea volumului de gaze naturale consumate într-o anumită perioadă de timp cu puterea calorifică a acestora şi cu un preţ unitar exprimat în lei per unitate de putere calorifică. „Nu avem încă date certe cu privire la preţul unitar al puterii calorifice. Acesta va fi măsurat ca media ponderată a tuturor monitorizărilor efectuate de ANRGN în perioada 1 ianuarie – 31 august a.c“, precizează Gabriel Sîrbu, directorul general al Departamentului Preţuri, Tarife din cadrul ANRGN.
Specialiştii Autorităţii susţin că unul din atuurile acestui nou sistem îl reprezintă faptul că clientul va plăti ceea ce îl interesează: energie şi nu volum, deoarece puterea calorifică arată clar care este calitatea gazelor naturale.
Gazele din producţia internă au puteri calorifice mai mici decât cele importate. Diferenţe se înregistrează şi la gazele autohtone, în funcţie de zona din care sunt extrase, cum ar fi de exemplu bazinul Transilvaniei, nordul Moldovei, nord-vestul Olteniei sau zona Ploieşti. Valoarea puterii calorifice va fi măsurată cu aparate speciale, gazcromatografe. Costul unui astfel de dispozitiv ajunge până la 35.000 de euro. „Aparatele nu vor fi montate la utilizatorul final, deoarece cheltuielile nu se justifică“, afirmă Gabriel Sîrbu.
Sistemul va creşte competiţia între furnizori
Viviana Zimbilschi, şeful serviciului comunicare de la Distrigaz Sud, oferă două exemple de calcul. În cazul în care un client din Suceava ar consuma într-o lună 100 de metri cubi de gaze (un metru cub ar costa un leu), iar puterea calorifică a gazului consumat ar fi de 10,6 GJ/1.000 metri cubi, atunci clientul va plăti o factură finală de 106 lei. Distrigaz Sud estimează că un metru cub de gaz echivalează cu 10,6 kWh. În schimb, dacă un client din Cluj are acelaşi consum, dar cu o putere calorifică de 10,3 GJ/1.000 metri cubi, atunci consumatorul va achita o factură de 103 lei (100 metri cubi înmulţit cu 10,3 kWh egal cu 1.030 kWh/metru cub).
Reprezentanţii ANRGN spun că diferenţele care ar putea apărea pe facturi vor fi resimţite mai cu seamă de acei consumatori care sunt relativ aproape de sursele de gaze. „Diferenţele în plus sau în minus care vor apărea la facturi, în urma aplicării noului sistem de calcul, în funcţie de furnizor, vor fi de doar câteva procente“, spune Gabriel Sîrbu.
Oficialii Autorităţii de Reglementare se aşteaptă ca aplicarea noului sistem de facturare să ducă la creşterea competiţiei între jucătorii din piaţă. Două vor fi principalele avantaje pe care le va resimţi fiecare client. „Pe de o parte, se cuantifică şi calitatea produsului consumat, iar pe de altă parte, se oferă posibilitatea comparaţiei mai multor sisteme de energie, sporind astfel concurenţa între jucătorii de pe piaţă“, afirmă Gabriel Sîrbu.
Până la intrarea în vigoare a noului sistem de facturare, reprezentanţii ANRGN estimează că tarifele la gazele naturale vor creşte cu cel mult 1%. La nivelul acestui an, se estimează că majorarea va atinge 8%.
Avantajele noului sistem
«Pe de o parte, se cuantifică şi calitatea produsului consumat, iar pe de altă parte, se oferă posibilitatea comparaţiei mai multor sisteme de energie, sporind astfel concurenţa între jucătorii de pe piaţă.»
Gabriel Sîrbu, director general Departamentul Preţuri, Tarife din cadrul ANRGN
Cum se calculează factura în prezent
CONSUMATOR CASNIC Reprezentanţii ANRGN dau un exemplu privind modalitatea actuală de calcul a facturii la gaze. Astfel, dacă sunteţi în aria Distrigaz Sud şi aţi consumat în ianuarie 500 de metri cubi de gaz natural, atunci cantitatea consumată se va înmulţi cu preţul reglementat pentru această categorie, adică 881,75 lei/1.000 metri cubi. La suma obţinută se adaugă TVA.
ACCIZA Pentru consumatorii non casnici se va adăuga şi valoarea accizei: 0,17 euro/GJ înmulţit cu cantitatea consumată şi cu puterea calorifică de 9,5 GJ/1.000 metri cubi.
Cum se va calcula factura de la 1 septembrie a.c.
UNITĂŢI DE ENERGIE Prin modificarea sistemului de facturare se va pune accent pe calitatea produsului furnizat. Astfel, tariful reglementat, de 881.75 lei/1.000 metri cubi, va fi transformat matematic de ANRGN în lei/gigajouli, mai exact 90 lei/GJ, sumă care se va înmulţi cu cei 500 metri cubi consumaţi şi cu puterea calorifică de 9,5 GJ/1.000 metri cubi. La suma obţinută se adaugă TVA.
CALCUL Practic, energia consumată va fi produsul dintre cantitatea măsurată de contor şi puterea calorifică. Pentru consumatorii non casnici valoarea accizei se va calcula ca şi până acum.