Puterea invizibilă a instituţiei care tipăreşte LUNAR 40 miliarde de dolari

Lumea consideră, în general, că puterea Rezervei Federale a SUA rezidă numai în capacitatea instituţiei de a manipula banii. Până la urmă ea este cea care tipăreşte dolarul american.

Dar recent, Ben Bernanke a argumentat că instituţia americană mai are încă o putere critică: puterea cuvintelor. Şi când eşti preşedintele Rezervei Federale (FED), câteva cuvinte pot parcurge distanţe inimaginabile.

Într-un discurs de luna trecută, Bernanke a spus: „Rezerva Federală va emite politici adiţionale de împrumut, necesare pentru a promova o revenire
economică mai puternică…“

După discurs, posturile de televiziune specializate în economie au luat-o razna, sugerând că marea mişcare a FED va veni în curând.

Cum funcţionează totuşi această magie? Cum reuşesc câteva cuvinte criptice să agite atâtea spirite? Joe Gagnon, un fost economist FED care lucrează acum pentru Peterson Institute for International Economics, a evidenţiat un singur cuvânt din fraza lui Bernanke: „puternică“

Spunând revenire „puternică“ el „clarifică faptul că revenirea de până acum nu a fost destul de puternică“, menţionează Gagnon. „Acesta este un indiciu că ei simt nevoia să facă mai mult“.

Este subtil, dar fraze ca aceasta furnizează un semnal către investitori, pentru ca aceştia să nu fie luaţi prin surprindere când FED va iniţia o mişcare mai amplă. Când mii de miliarde de dolari sunt în joc, suprizele nu sunt bune.

Şi pe cât de codate pot părea mesajele instituţiei uneori, acum FED este mai clară şi mai directă decât oricând în istorie. În urmă cu 20 de ani, FED nici măcar nu îşi făcea publice gândurile şi mişcările. Investitorii trebuiau să urmărească mişcarea banilor în piaţă pentru a descoperi ce a decis instituţia să facă.

Zilele acestea, Ben Bernanke spunea că abilitatea de comunicare este una dintre cele mai puternice unelte pe care le deţine. Spre exemplu, anul trecut, în loc să spună că va păstra dobânda scăzută, FED a anunţat că se aşteaptă să menţină dobânzile jos pentru câţiva ani.

„A avut un impact foarte puternic asupra pieţelor“, spune Randall S. Kroszner de la Universitatea din Chicago, fost membru al consiliului de guvernatori al FED. „Şi dacă te uitai pe pieţele futures la dobâna pe termen scurt, ea chiar s-a mişcat puţin“.

FED a lansat joi un nou program agresiv de stimulare, anunţând că va pompa încă 40 miliarde de dolari în economia SUA în fiecare lună, până va avea loc o redresare susţinută a pieţei muncii. Decizia instituţiei de a lega achiziţionarea de acţiuni direct de condiţiile economice reprezintă o măsură fără precedent care marchează o extindere semnificativă a eforturilor instituţiei de a reduce rata şomajului în SUA.

SURSA: NPR