Afacerea lui Nasir, casa, energia electrică şi alimentarea cu apă nu există în cifrele oficiale ale Pakistanului, fiind parte a unei economii în care taxele nu se plătesc. Aceasta reprezintă mai bine de 50% din Produsul Intern Brut oficial al Pakistanului, de 200 de miliarde de dolari. Şi, în timp ce economia oficială a înregistrat anul trecut cea mai mică expansiune din ultimii zece ani, de 2,4 la sută, creşterea cererii de automobile, de ciment pentru case, şi a altor bunuri arată că piaţa subterană este înfloritoare, scrie BusinessWeek.

"Totul, de la piese auto, la articole sportive, clinici şi saloane de înfrumuseţare, se încadrează în economia informală", spune Sayem Ali, economist la Standard Chartered Bank din Pakistan. "Toate acestea au o contribuţie semnificativă la ocuparea forţei de muncă şi la venituri şi este un motiv pentru care economia este în continuă creştere".

Procentul veniturilor din taxe în PIB era, în iunie 2011, unul dintre cele mai mici din lume, de 8,6%, faţă de economiile în curs de dezvoltare, unde procentul e de 13-18%. Fostul ministru pakistanez de finanţe a declarat că, în 2010, Pakistan a pierdut 800 de miliarde de rupii (6,71 miliarde euro) de pe urma evaziunii fiscale.

Nasir spune că plăteşte 200 de rupii (1,7 euro) pe lună pentru ca angajaţii companiei de la care ia ilegal electricitate să închidă ochii şi alte 400 de rupii (3,36 euro) poliţiei, ca să nu-i închidă atelierul. În plus, pentru banii pe care îi primeşte de pe urma reparaţiilor nu emite chitanţă. Mama şi sora lui lucrează, de asemenea, în "sectorul informal". Şi nu sunt singurii în această situaţie. Profesorul care le dă lecţii despre Coran la domiciliu încasează lunar bani, fără a declara veniturile.

Doar 1,5 milioane de oameni, adică mai puţin de 1 la sută din populaţie, completează declaraţiile fiscale de fişiere, conform datelor Ministerului de Finanţe. În India, acest procent este de 3%.

"Proporţia mică a taxelor din PIB presupune că ne aflăm într-un cerc vicios al deficitelor bugetare finanţate cu bani printaţi sau împrumuturi, care se adaugă poverii datoriei şi creează presiuni inflaţioniste", a spus un oficial pakistanez.
 Deficitul bugetar poate ajunge până la 7 la sută din PIB până la finalul lunii iunie, motiv pentru care guvernul a redus cheltuielile alocate infrastructurii şi proiectelor de construcţii.  
Cu toate acestea, cea mai mare companie de construcţii din Pakistan listată la bursă a înregistrat venituri record din cererile pentru case noi datorită populaţiei în creştere. În următorii doi ani, cererea internă de ciment ar putea creşte, de la 24 de milioane de tone, la 30 de milioane.

Iar semne ale consumului în creştere sunt peste tot: de la mall-urile şi restaurantele mereu pline, la vânzările de autoturisme.

Prim-ministrul pakistanez şi-a propus să mărească nivelul taxelor din PIB la 15% până în 2014, prin colectarea de mai multe taxe şi combaterea corupţiei în rândul funcţionarilor.