Puternic cutremur valutar! Euro a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele două decenii în raport cu dolarul, pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, început la data e 24 februarie. Pe de altă parte, analiștii mai spun că și prețurile excesiv de mari la gazele naturale au dus la deprecierea euro în raport cu dolarul.
Cutremur valutar: Euro a scăzut la cel mai mic nivel din 2002 în comparați cu dolarul
În cursul zilei de marți, cursul de schimb euro-dolar a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii, pe fondul războiului dintre Federația Rusă și Ucraina. Concret, euro a coborât până la un curs de 1,03 dolari, ea evoluând la un nivel nemaiîntâlnit de la finalul anului 2002, atunci când existau numeroase necunoscute cu privire la această monedă. Amintim că la acea vreme, euro era o nouă monedă europeană.
Riscurile produse de conflictul ruso-ucrainean a dus la deprecierea acestei monede, pe o parte, dar și la explozia prețurilor la gaze naturale, pe de altă parte.
„Îngrijorările crescute cu privire la o posibilă recesiune duc la deprecierea monedei euro, în timp ce dolarul este în creştere”, a comentat Fiona Cincotta, analist la City Index.
Aceasta a adăugat că traderii merg pe idea că Banca centrală a SUA va continua să majoreze dobânda într-un mode agresiv pentru a putea ține inflația sub control.
„Datele privind indicatorul PMI în Europa, publicate marţi, au scos în evidenţă riscul de încetinire a ritmului de creştere economică la finele celui de-al doilea trimestru”, a adăugat Fiona Cincotta.
Activitatea economică în zona euro a încetinit puternic
Presa internaționala titrează că indicatorul arată că activitatea economică din zona euro a încetinit în cea de-a șasea lună din an, în sectorul privat, ajungând astfel la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni.
„Acesta este un semn că economiile încep să resimtă cu adevărat efectele inflaţiei ridicate”, spun analiștii de la OFX.
Moneda euro s-a depreciat mai mult decât în 2016, din cauza datelor privind indicatorul PMI. Amintim că în urmă cu șase ani, criza datoriilor suverane din zona euro, dar și votul pro-Brexit au dus la apariția mai multor îngrijorări cu privire la destrămarea Uniunii Europene.
Pe lângă acestea, a apărut și inflația care nu dă semne că va scădea în următoarea perioadă din cauza prețurilor tot mai ridicate le energie electrică, pusă, într-o bună parte, pe seama unei greve din Norvegia care limitează producția de hidrocarburi.
„Creşterile puternice ale preţurilor la gaze şi electricitate creează un risc important ca economia UE să intre în recesiune mai devreme decât se preconiza”, afirmă Trevor Sikorski, analist la Energy Aspects.
Prețul gazelor a crescut cu aproape 150%
În ceea ce privește gazele naturale, prețul celor de la hub-ul TTF, un preț de referință pe piața gazelor naturale din Europa, s-a majorat cu aproape 150 de procente. Așadar, marți a ajuns la 176,01 euro pentru un Megawatt-oră, în timp ce, înainte de războiul din Ucraina, acesta se situa la sub 100 de euro pentru un Megawatt-oră.