Puteți crește afine în ghiveci? Experții vin cu cele mai bune sfaturi

afine

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Cultivați aceste fructe de pădure bogate în nutrienți în curtea voastră. Este mai ușor decât ați crede!

Afinele sunt fructe delicioase, pline de nutrienți. Deși nu ați fi crezut, pot fi cultivate și acasă. Se pot planta în pământ, dar ca plante compacte, se descurcă foarte bine în ghivece. Nu doar că sunt ideale pentru spațiile exterioare mai mici, dar pot fi și cea mai bună abordare pentru grădinile cu sol alcalin. Afinele se dezvoltă într-un mediu acid și e foarte ușor să le oferiți asta în ghivece, folosind compost ericaceus, potrivit HomesandGardens.

Plantați afinele primăvara sau toamna, într-un recipient cu un diametru de cel puțin 30 cm – acesta ar trebui să găzduiască planta cel puțin câțiva ani.

Se vor înmulți dacă tufele sunt polenizate încrucișat

Adăugați câteva cioburi în partea de jos a recipientului pentru a îmbunătăți drenajul. Asigurați-vă că au mult soare și sunt relativ
adăpostite. Butașii de afin trebuie să fie bine înrădăcinați și să aibă înălțimea de 30-45 cm. Se recomandă plantarea mai multor soiuri, pentru o legare mai bună a fructelor. „Deși afinele se cultivă de la sine, aceste fructe de pădure se vor înmulți dacă tufele sunt polenizate încrucișat de o varietate diferită din aceeași specie”, spune Lucy Chamberlain, expertă în cultivarea fructelor și legumelor.„Unele soiuri au o culoare uimitoare a frunzelor de toamnă, în tonuri bogate de portocaliu, galben, roșu și vișiniu”, adaugă ea.

Afinelor le place solul cât mai umed

În plus, e bine să știți că afinelor le place solul cât mai umed, dar bine drenat. Ideal ar fi să folosiți apă de ploaie pentru a ajuta la menținerea condițiilor acide ale solului. „Fructele se coc pe perioade lungi, așa că este bine să le culegeți la câteva zile pentru cea mai bună aromă”, spune Lucy Chamberlain. Afinul este precoce și poate rodi chiar din anul plantării, dar este recomandat ca în primii doi ani să se îndepărteze mugurii de rod pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a tufei.

Când se pot muta în alt ghiveci

Puteți muta plantele în alt ghiveci la fiecare doi ani. Toamna, când temperaturile sunt mai blânde, este cel mai bun moment pentru a face această operațiune. Iată cum puteți face asta:

– Loviți cu grijă tufa de afin din ghiveci. Veți avea nevoie de un vas nou cu un diametru cu aproximativ 20 cm mai mare.
– Acoperiți orificiul de drenaj din noul vas înainte de a adăuga aproximativ 10 cm de compost ericaceu. Apoi așezați rădăcina plantei în el.
– Așezați mai mult compost în jurul rădăcinilor până când ajunge la 5 cm sub marginea ghiveciului. Acest lucru permite udarea.
– Apoi, puneți ghiveciul pe „picioare” pentru a vă asigura că surplusul de apă se scurge.
– În cele din urmă, acoperiți compostul cu un strat subțire de pietriș

Beneficiile afinelor

Afinele au în compoziţia lor substanţe antibacteriene şi antiseptice şi, foarte important, un echivalent vegetal al insulinei. Afinele sunt bogate într-o substanță chimică numită antocianină, care le dă această culoare. Există numeroase beneficii ale consumului de afine și produselor din afine, cum ar fi:

Conținut ridicat de nutrienți

Afinele sunt bogate în substanța chimică numită antocianină. Aportul zilnic obișnuit de antocianină este de aproximativ 200 mg. Conținutul total de antocianină al afinului este de obicei între 300 și 700 mg la 100 de grame de fructe proaspete, în funcție de mai mulți factori.

O porție de afine proaspete de 100 g conține și cantități mici de:
– vitamina C (3 mg)
– quercetină (3 mg)
– catechina (20 mg)

Deoarece sunt apropiate din punct de vedere nutrițional de mure, este posibil să aibă un profil nutrițional similar.

Protejează împotriva cancerului

Cercetătorii au descoperit că antioxidanții au ajutat la combaterea efectelor radicalilor liberi. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma efectele de combatere a cancerului ale antioxidanților și, prin extensie, ale afinelor.