Roca spațială agățată este 2024 PT5

Roca spațială agățată este 2024 PT5, un asteroid din apropierea Pământului cu o lățime de 10 metri, adică aproximativ lungimea unui autobuz școlar. Astronomii au scris în Research Notes of the AAS că această „mini-lună” va orbita Pământul timp de 57 de zile înainte de a se elibera și de a reveni pe orbita sa obișnuită în jurul Soarelui pe 25 noiembrie.

O „a doua lună” poate suna incredibil, dar 2024 PT5 va fi un companion de călătorie aproape nedetectabil. Noua mini-lună este de cel puțin 300 000 de ori mai mică decât luna noastră obișnuită și este prea mică pentru a fi văzută cu ochiul liber sau chiar cu telescoape sau binocluri casnice.

„Obiectul este prea mic și prea slab pentru telescoapele și binoclurile tipice pentru amatori”, a declarat pentru Space.com autorul cercetării, Carlos de la Fuente Marcos, profesor la Madrid.

„Cu toate acestea, obiectul se află în intervalul de luminozitate al telescoapelor tipice utilizate de astronomii profesioniști”.

Cum se poate vedea nouă lună a Pământului

Pentru a vedea noua lună a Pământului, cercetătorii de la un observator profesionist trebuie să elibereze fotografii. (Până miercuri, 2 octombrie, puteți vedea cometa orbitoare pe cerul dimineții. Aflați cum să observați cometa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS.

Cel mai recent studiu sugerează că 2024 PT5 provine din centura secundară de asteroizi Arjuna, care orbitează în apropiere de Pământ. Se anticipează că micul asteroid va trece din nou pe lângă Pământ în ianuarie 2025 și 2055 din cauza vecinătății sale.

Pământul a mai avut altă mini-lună înaintea acestui asteroid de mărimea unui autobuz. Asteroidul 2006 RH120, cu o lățime de aproximativ 6 m (20 picioare), care a orbitat Pământul timp de 18 luni între 2006 și 2007, a fost primul care a fost observat de oameni. Roca spațială 2020 CD3 a orbitat globul timp de trei ani înainte de a se îndepărta în 2020.

Unii academicieni sugerează utilizarea sateliților tranzitorii ca „pietre de lansare” pentru viitoare misiuni de exploatare a asteroizilor sau de explorare a sistemului nostru solar, datorită ușurinței cu care se deplasează de pe Pământ către o mini-lună, notează LiveScience