Vladimir Putin a acceptat chiar acum. Liderul de la Kremlin se va întâlni miercuri cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Mai multe detalii despre discuțiile dintre cei doi și motivul întrevederii au fost oferite de Ankara.
Erdogan se întâlneşte miercuri cu Putin la Astana, în marja unui summit regional. Anunțul a venit de la Ankara.
Mai exact, conform anunțului făcut de un oficial turc, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, urmează să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin. Întrevederea va avea loc miercuri, la Astana, în marja unui summit regional în capitala Kazahstanului.
Turcia, care are o poziţie ”neutră” după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina, s-a oferit în trecut să medieze o deschidere a unor negocieri între Kiev şi Moscova, informează AFP.
Vladimir Putin a acceptat să se întâlnească Recep Tayyip Erdogan
Încă de zilele trecute să-a aflat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea discuta cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, despre o iniţiativă a Ankarei privind organizarea de negocieri între Moscova şi Occident pentru oprirea războiului din Ucraina. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat luni că Rusia nu a primit încă semnale din partea Occidentului privind posibile negocieri în Turcia, dar nu a exclus posibilitatea unor discuţii despre această iniţiativă între preşedinţii Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, conform agenţiei Reuters.
Vladimir Putin şi Recep Erdogan urmează să efectueze vizite în Kazahstan săptămâna aceasta.
Turcia a cerut în repetate rânduri să se reducă tensiunile şi să mai acorde o şansă păcii
Preşedintele Turciei, care menţine relaţiile atât cu Moscova, cât şi cu Kievul, i-a cerut lui Vladimir Putin în mai multe rânduri să reducă tensiunile şi să mai acorde o şansă păcii.
Turcia, membru al NATO, are relaţii strânse atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia şi a căutat să echilibreze legăturile în timpul războiului, respingând sancţiunile occidentale asupra Moscovei, dar criticând invazia rusă şi livrând Kievului drone înarmate. Alături de Naţiunile Unite, Turcia a intermediat acordul din iulie pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina din porturile ei de la Marea Neagră, în ceea ce rămâne singurul progres diplomatic semnificativ în conflictul care durează deja de şapte luni.
Relaţiile Ankarei cu Moscova sunt complexe, cele două ţări cooperând strâns în aprovizionările cu energie, în timp ce există dispute asupra Siriei, Libiei şi Azerbaidjanului.
Amintim că Rusia a lansat zeci de rachete asupra Ucrainei luni dimineaţa, într-o serie de bombardamente asupra mai multor oraşe ale ţării. Mai multe explozii au avut loc luni dimineaţa în capitala ucraineană Kiev, precum şi în oraşele Lvov, Ternopil şi Dnipro, după ce Moscova a acuzat Ucraina că a orchestrat puternica explozie ce a avariat podul-cheie care leagă Rusia şi Peninsula Crimeea, informează agenţiile de presă internaţionale.