Rezultatele parţiale au fost anunţate miercuri, cu cinci ore înainte de închiderea urnelor.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Rusia, după numărarea a 2,68% din voturi, rezultatul este de peste 70% în favoarea modificării Constituţiei şi ceva mai puţin de 29% împotrivă.

Tensiuni între Rusia și SUA

Statele Unite ale Americii sunt acuzate de către ruşi că pregătesc terenul pentru o eventuală reluare a testelor nucleare. Motivul: SUA refuză să ratifice un tratat deschis pentru semnare în urmă cu aproape 24 de ani şi care face referire la experimentele nucleare.

Rusia a acuzat marţi SUA că pregătesc terenul pentru o posibilă reluare a testelor nucleare, denunţând refuzul acestora de a ratifica Tratatul privind Interzicerea Totală a Experimentelor Nucleare (CTBT), deschis pentru semnare din septembrie 1996 şi semnat de atunci de 184 de ţări, conform EFE şi TASS.

Statele Unite au semnat, dar nu au ratificat tratatul. Rusia a ratificat tratatul în urmă cu 20 de ani, notează Reuters.

„Astăzi suntem obligaţi să constatăm o agravare serioasă a situaţiei în jurul CTBT. La un sfert de secol după ce tratatul a fost deschis pentru semnare, el nu a intrat încă vigoare”, afirmă Ministerul de Externe rus într-un comunicat cu ocazia împlinirii marţi a 20 de ani de la ratificarea CTBT de către Moscova.

Tratatul CTBT nu a intrat în vigoare din cauză că opt ţări ce deţin tehnologie nucleară încă nu l-au semnat sau nu l-au ratificat, explică diplomaţia rusă în document

Poziţia cea mai distructivă în această privinţă revine SUA, care au declarat oficial că nu intenţionează să ratifice CTBT, pregătind astfel terenul pentru o eventuală reluare a testelor nucleare”, susţine MAE rus în acelaşi comunicat.

Potrivit Moscovei, regimul de neproliferare şi de control al armelor nucleare se confruntă cu provocări serioase şi „este necesar să se facă tot posibilul pentru ca tendinţele negative să fie depăşite”.

„Rusia lansează un apel către aceste opt ţări şi, mai ales, către Statele Unite să-şi revizuiască poziţiile şi să dea undă verde transformării acestui tratat – extrem de important din punctul de vedere al securităţii globale – într-un instrument juridic internaţional pe deplin funcţional”, conchide MAE rus.

Pentru ca CTBT să intre în vigoare este necesar ca toate cele 44 de ţări ce deţin tehnologie nucleară, menţionate în Anexa II, să-l semneze şi să-l ratifice. Dintre acestea, în afară de SUA, China, Iran, Egipt şi Israel nu au ratificat CTBT, în timp ce Coreea de Nord, India şi Pakistan nici măcar nu l-au semnat, aminteşte EFE.