Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko s-au întâlnit în capitala Belarusului pentru a celebra a 25-a aniversare a Uniunii Statale, un acord de cooperare strânsă între cele două state.
Vladimir Putin a anunțat că Oreșnik ar putea fi desfășurată până la sfârșitul anului 2025
Putin a explicat că desfășurarea rachetei Oreșnik în Belarus ar fi „fezabilă”, argumentând că acest pas ar consolida securitatea ambelor țări. Liderul rus a menționat că acest lucru ar deveni posibil începând cu a doua jumătate a anului 2025, odată cu creșterea producției în serie a acestor sisteme de armament.
El a subliniat că racheta este destinată să intre în serviciul forțelor strategice ruse, ceea ce ar permite desfășurarea sa și pe teritoriul aliatului belarus.
Putin a accentuat că noua rachetă este „imposibil de interceptat” și că, deși poate fi echipată cu un focos convențional, puterea sa distructivă este comparabilă cu cea a unei arme nucleare. În plus, el a afirmat că Belarusul va avea un rol activ în stabilirea țintelor pentru acest sistem de rachete, pe baza poziției sale strategice și a granițelor comune cu țările membre NATO, precum Polonia, Letonia și Lituania.
„În ceea ce priveşte posibilitatea desfăşurării unor arme – sincer vorbind, formidabile – precum Oreşnik pe teritoriul Belarusului, am semnat astăzi un acord privind garanţiile de securitate prin utilizarea tuturor forţelor şi mijloacelor disponibile.
Consider că desfăşurarea unor sisteme precum Oreşnik pe teritoriul Republicii Belarus este fezabilă.
Cred că acest lucru va deveni posibil în a doua jumătate a anului viitor, pe măsură ce producţia de serie a acestor sisteme în Rusia va creşte şi pe măsură ce aceste sisteme de rachete vor intra în serviciul forţelor strategice ruse”, a spus Putin, conform TASS.
Experți occidentali au exprimat scepticism cu privire la afirmațiile liderului rus
Deși Putin a elogiat performanțele rachetei Oreșnik, subliniind testarea acesteia luna trecută într-un oraș ucrainean, experți occidentali au exprimat scepticism cu privire la afirmațiile liderului rus.
Ei consideră că racheta se bazează pe un sistem mai vechi, testat ca armă intercontinentală, a cărui dezvoltare a fost ulterior suspendată. Aceste dubii pun sub semnul întrebării atât eficiența, cât și caracterul revoluționar al armei, contrar declarațiilor triumfale ale lui Putin.
Putin a descris tratatul de apărare reciprocă semnat cu Lukașenko drept o garanție a securității pentru ambele state. Potrivit agenției de presă TASS, liderul rus a afirmat că acest pact va asigura o „dezvoltare pașnică și durabilă” a celor două țări.
Acordul a fost încheiat în urma unei solicitări din partea lui Lukașenko, care pare să caute sprijinul militar al Rusiei pe fondul creșterii tensiunilor regionale.