Ministrul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a reamintit că Federația Rusă dorește ca Ucraina să fie un stat neutru, reamintind, totodată, de solicitările lui Vladimir Putin privind neextinderea NATO în Europa de Est.

Rusia cere garanţii clare de securitate, imediat după ce şi Ucraina a făcut acelaşi lucru

„Desigur, dorim ca Ucraina să fie neutră. Preşedintele Vladimir Putin a spus de multe ori că, în timp ce insistă asupra neextinderii NATO, nu dorim sub nicio formă să negăm securitatea poporului ucrainean, a statului ucrainean.

Şi suntem pregătiţi să discutăm garanţii pentru statul ucrainean împreună cu garanţii pentru securitatea ţărilor europene şi, desigur, garanţii pentru securitatea Rusiei”, a declarat Serghei Lavrov la o conferinţă de presă din Antalya (Turcia), care a avut loc după discuțiile diplomatice cu ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

Acesta a adăugat că Moscova se opune ferm militarizării Ucrainei, „indiferent că aceasta se face în NATO sau fără NATO, pentru că şi în afara NATO este posibilă furnizarea de sisteme americane (de arme destinate Ucrainei) care vor avea ca ţintă teritoriul.”

Ministrul de Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, afirmase anterior că ţara sa este dispusă să rămână în afara NATO, dacă membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, Rusia şi toate statele vecine Ucrainei îi garantează un „sistem de garanţii similar celui al NATO.”

Serghei Lavrov: Nu plănuim să atacăm alte țări, cum nu am atacat nici Ucraina

La aceeași conferință de presă, Serghei Lavrov a afirmat că războiul dintre Rusia și Ucraina a izbucnit după ce „a apărut o situație care constituia o amenințare directă la adresa securității Federației Ruse”, adăugând că serviciile ruse au informații clare care demonstrează că Ucraina intenționa să atace republicile separatiste pro-ruse în martie. Se pare că România nu se află pe lista Rusiei.

„Nu, nu plănuim să atacăm alte țări. Cum nu am atacat nici Ucraina. Așa cum am explicat de multe ori, în Ucraina a apărut o situație care constituia o amenințare directă la adresa securității Federației Ruse. Iar noi dovezi descoperite în teritoriile eliberate, mai ales în Donețk și Lugansk, arată că era planificat un atac asupra republicilor populare chiar luna aceasta”, a declarat diplomatul rus.

Serghei Lavrov, acuzații grave la adresa Pentagonului

Acesta și-a continuat declarația susținând că Pentagonul folosește fondurile Statelor Unite ale Americii și teritoriul ucrainean pentru studierea agenților patogeni care pot fi folosiți ca arme biologice.

„Există dovezi grăitoare în privința a ceea ce punea la cale Pentagonul, folosind fondurile Statelor Unite în laboratoare biologice, folosind teritoriul ucrainean pentru studierea agenților patogeni care pot fi folosiți ca arme biologice.

Faptul că Washingtonul a dezmințit public ceea ce ei au numit drept zvonuri privind implicarea lor în activități ilegale nu este deloc surprinzător. Nici faptul că Uniunea Europeană a spus într-un singur glas că nu deține informații despre niciun fel de activități de cercetare privind arme biologice în Ucraina nu ne surprinde deloc”, a adăugat acesta.

Rusia neagă masacrul civililor din Ucraina

Spre final, Serghei Lavrov a negat că armata rusă a bombardat civilii ucraineni de la maternitatea din Mariupol, susținând că toți pacienții au fost evacuați, iar spitalul respectiv a fost transformat în bază militară. De altfel, el a amenințat țările europene care livrează echipament militar Ucrainei că se expun unui „pericol colosal.”

„Aceste ţări creează un pericol colosal, inclusiv pentru ele însele. Unde vor merge aceste mii de sisteme aer-sol portabile este o întrebare pe care le-o punem colegilor noştri din UE”, a afirmat ministrul rus.