„Pe 5 aprilie, autorităţile române, sub un pretext inventat, au declarat ca „personae non gratae” zece diplomaţi ai Ambasadei Rusiei la Bucureşti. Totodată, ambasadorului Rusiei i s-a comunicat poziţia României cu privire la crimele de la Bucea şi alte localităţi din Ucraina, a căror responsabilitate este atribuită fără temei Rusiei.
Respingem ferm aceste presupuneri propagandistice. Catalogăm demersul României drept parte a unei campanii declanşate de SUA şi aliaţii lor europeni pentru a discredita operaţiunea militară specială desfăşurată de Rusia pentru protejarea populaţiei civile din Donbas, demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zaharova, conform unui mesaj public de pe rețelele sociale a Ambasadei Rusiei la Bucureşti.
Rusia, nemulțumită de relațiile bilaterale cu România
„Prin eforturile Bucureştiului, relaţiile noastre bilaterale erau într-un impas profund în ultimii ani, în timp ce noi acţiuni ostile ale părţii române duc la subminarea mecanismelor de bază ale dialogului interstatal civilizat şi ale conlucrării.
O astfel de evoluţie nu este alegerea noastră şi provoacă regrete profunde”, a completat Maria Zaharova, avertizând că „decizia de a expulza angajaţi diplomatici ruşi din România nu va rămâne fără un răspuns adecvat”.
Reamintim faptul că, recent, Ministerul Afacerilor Externe din România a informat că autoritățile locale au decis că zece diplomați ruși, ce activează la Ambasada Rusiei la București, sunt „personae non gratae”.
În ceea ce privește motivul deciziei luate, MAE menționează că hotărârea a avut la bază ”activitățile și acțiunile acestora”, care contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.
Totodată, MAE a condamnat ferm crimele comise la Bucea, zilele trecute, dar și cele din alte localități ucrainene.
Decizia luată de România
„Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.
Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, se arată în comunicatul transmis de MAE.
Menționăm faptul că decizia luată de România vine la scurt timp după ce mai multe țări membre ale UE au luat o hotărâre similară. Mai exact, Germania, Franța, Italia, Danemarca, dar și Suedia au expulzat marți zeci de diplomați ruși, lucru care a ridicat numărul total al acestora la 120, în doar 24 de ore, scrie agenția de presă Reuters.