Putin cutremură Rusia

Începând de luni, 11 decembrie, un decret guvernamental rus prevede că persoanele cărora li s-a interzis să călătorească în străinătate sunt obligate să predea pașapoartele autorităților în termen de cinci zile de la notificare.

Potrivit informațiilor furnizate de Reuters, demersul face parte dintr-un cadru legal care permite autorităților să impună restricții de călătorie unor categorii specifice de cetățeni. Printre aceștia se numără:

  • recruții
  • personalul Serviciului Federal de Securitate (FSB)
  • persoanele condamnate
  • persoanele care dețin secrete de stat

Pașaportul va fi păstrat de autoritățile care l-au eliberat

Potrivit legislației ruse, pașaportul returnat va fi păstrat de către autoritățile care l-au eliberat. Este vorba fie despre Ministerul de Interne, fie despre Ministerul de Externe.

În cazul ridicării interdicției de călătorie, cetățenii pot solicita returnarea pașaportului prin completarea unei cereri.

De asemenea, cei cărora li s-a limitat temporar dreptul de călătorie din cauza înrolării în serviciul militar sau în serviciul civil alternativ trebuie să prezinte, în plus, un document de identitate militar, care să ateste finalizarea serviciului.

Informații oferite de Financial Times în luna martie a acestui an arătau că au fost confiscate pașapoartele unor oficiali de rang înalt și directori de companii de stat pentru a împiedica călătoriile acestora în străinătate.

pasaport rusesc
SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia își mărește efectivele forțelor armate cu 170.000 de militari

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei țării să mărească numărul maxim de trupe cu aproape 170.000 de persoane. Între timp, invazia Moscovei în Ucraina continuă în cea de-a 22-a lună.

Decretul lui Putin a intrat în vigoare imediat. Acesta:

  • ridică efectivele forțelor armate la 1,32 milioane de militari
  • crește numărul total al personalului militar rus la aproximativ 2,2 milioane

„Creșterea efectivelor cu normă întreagă ale forțelor armate se datorează amenințărilor din ce în ce mai mari la adresa țării noastre, asociate cu operațiunea militară specială și cu extinderea continuă a NATO”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Acesta a precizat că ordinul nu implică nicio „extindere semnificativă a conscripției” și că majorarea va avea loc treptat, prin recrutarea mai multor voluntari.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat  că peste 452.000 de persoane au fost recrutate sub contract în armată în perioada 1 ianuarie – 1 decembrie 2023.

„Forțele armate comune ale NATO se consolidează în apropierea granițelor Rusiei și sunt desfășurate sisteme suplimentare de apărare aeriană și arme de atac. Potențialul forțelor nucleare tactice ale NATO este în curs de creștere”, se arată în comunicatul ministerului.

Întărirea trupelor ruse a fost un răspuns adecvat la „activitățile agresive ale blocului NATO”, a adăugat ministerul, potrivit Al Jazera.

Aceasta este a doua extindere de acest fel a armatei din 2018. Precedenta majorare de 137.000 de soldați, ordonată de Putin în august 2022, a ridicat numărul militarilor la aproximativ două milioane de persoane și circa 1,15 milioane de soldați.

Rusia are nevoie de o forță de 1,5 milioane de oameni

În decembrie anul trecut, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că țara are nevoie de o forță de 1,5 milioane de oameni „pentru a garanta îndeplinirea sarcinilor de asigurare a securității Rusiei”. El nu a spus când va ajunge armata la această dimensiune.

Kremlinul a considerat anterior că dimensiunea armatei sale este suficientă, dar calculul s-a schimbat după ce speranțele pentru o victorie rapidă asupra Ucrainei – pe care Rusia a invadat-o în februarie 2022 – au fost spulberate de o rezistență feroce.

Rusia a întreprins diverse eforturi pentru a-și stimula armata:

  • recrutarea de recruți
  • mobilizarea rezerviștilor
  • formarea de batalioane de voluntari
  • organizarea de campanii pentru a atrage mai mulți oameni să se înroleze

Unele rapoarte ale presei și grupuri de apărare a drepturilor spun că autoritățile ruse au oferit, de asemenea, amnistie unor prizonieri în schimbul unei perioade de serviciu militar.

Toți bărbații ruși cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani (sau între 18 și 30 de ani începând cu 1 ianuarie 2024) trebuie să facă un an în armată. Cu toate acestea, un număr mare evită recrutarea:

  • din motive de sănătate
  • din cauza amânărilor acordate studenților universitari