Mișcarea momentului vine din Rusia. Vladimir Putin a dat ordinul, conform căruia livrările de gaze vor fi oprite în Olanda. Menționăm faptul că decizia Kremlinului vine după ce compania olandeză Gasterra a refuzat să plătească în ruble rușilor, conform decretului semnat de Vladimir Putin.
Ulterior, Gazprom a anunțat că va sista livrările începând din data de 31 mai 2022, scrie FD.nl. Menționăm faptul că, având în vedere decizia luată de Rusia, pentru Olanda, oprirea livrărilor Gazprom înseamnă că aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz contractat nu vor mai fi livrați.
Pe de altă parte, Olanda se aștepta la o astfel de decizie, iar autoritățile și-au luat măsuri de precauție, achiziționând deja gaz din alte surse.
Olanda rămâne fără gaze rusești
Într-o postare pe contul personal de Twitter, Ministerul Economiei și Climei de la Amsterdam și-a exprimat susținerea față de decizia Gasterra. Ulterior, autoritățile olandeze au transmis și o informare către populație.
Astfel, potrivit surselor citate, oprirea gazului rusesc nu va avea consecințe în ce privește rezervele fizice de gaz naturale livrate spre locuințele olandezilor și de asemenea nu va afecta nici companiile din această țară.
Amintim faptul că încă de luna trecută Rusia a anunțat că nu va mai livra gaze naturale clienților care refuză să facă plata în ruble printr-o procedură nouă stabilită de Kremlin.
Până acum, Polonia și Bulgaria au fost decuplate de la gaz, ca urmare a refuzului de a plăti în ruble.
În tot acest timp, Ungaria rămâne la mijloc. Deși este membră UE, țara nu este pregătită să renunțe prea curând la gazul rusesc și să accepte propunerea UE. Premierul Viktor Orbán anunța luni că Ungaria nu a acceptat încă noul plan propus de Comisia Europeană privind limitarea importurilor de petrol din Rusia și nu este dispusă să facă un compromis fără a exista garanții.
Ungaria cere Comisiei Europene garanții
„Deocamdată, nu există niciun compromis. Sunt necesare garanţii”, spus Viktor Orbán.
Informația a fost confirmată și de Executivul comunitar. „Nu am ajuns încă la un acord”, a confirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen citată de agenţia Reuters.
Menționăm faptul că cel de-al șaselea set de sancțiuni pe care UE l-a pregătit Rusiei întâmpină dificultăți tocmai din cauza Ungariei. Deși Comisia Europeană a anunțat că va flexibiliza proiectul de interzicere a importurilor de petrol din Rusia, iar embargoul nu va mai fi general, astfel încât toate naţiunile din cadrul Uniunii Europene, inclusiv Ungaria, să accepte planul noilor sancţiuni împotriva Moscovei, pentru Viktor Orbán măsura nu este suficientă.
Amintim că anterior, Comisia Europeană a propus oprirea totală, în mod etapizat, a importurilor de petrol din Rusia, dar Ungaria a anunţat că nu va accepta acest plan, argumentând că sistemul energetic ungar ar fi grav afectat. Nici noul proiect însă nu pare să schimbe decizia liderului de la Budapesta.