Preşedintele Vladimir Putin, prin vocea purtătorului său de cuvânt, a transmis, vineri, un mesaj fără echivoc. Liderul de la Kremlin a indicat clar momentul în care războiul din Ucraina va înceta. Se poate ajunge totuşi repede în acest punct?
Moscova vorbeşte din nou despre momentul în care ar putea pune capăt războiului din Ucraina, însă nu este un deziderat prea uşor de realizat.
Dmitri Peskov: Trebuie făcut acest lucru. Apoi se va încheia totul
Vineri, 11 martie, administraţia prezidenţială din Rusia a transmis că actuala criză din Ucraina se va încheia atunci când ţările occidentale vor lua în serios cererile Rusiei.
Mai exact, este vorba despre preocupările ridicate în mod repetat de Rusia privind uciderea de civili în estul Ucrainei, dar şi legate de extinderea NATO către est, în ţări vecine cu Federaţia Rusă.
Dmitri Pesko, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a prezentat vineri această poziţie, atunci când a fost întrebat cum s-ar putea încheia actuala criză din Ucraina.
Oficialul a mai spus că este de părere că Ucraina discută cererile Moscovei cu Statele Unite şi cu alţi aliaţi, potrivit Reuters.
“Rusia a formulat cereri concrete către Ucraina pentru a rezolva acele probleme.
Din câte înţelegem, acele solicitări sunt discutate de ucraineni cu consilierii lor, în primul rând SUA şi ţările Uniunii Europene.
Să sperăm. Trebuie făcut acest lucru. Apoi se va încheia totul”, a declarat, vineri, Dmitri Peskov.
Rusia a bătut la porţile Occidentului şi nu a primit niciun răspuns clar, de ani de zile: “Ne simţim în pericol”
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a insistat că, în ultimii opt ani, Rusia a cerut Occidentului să pună presiune pe Ucraina pentru a se evita pierderile de vieţi omeneşti în Donbas, iar în ultimele decenii n-a obţinut niciun răspuns privind motivele pentru care NATO se tot apropie de Rusia.
“Nu ne place acest lucru şi ne simţim în pericol”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
“Noi am încercat în mod repetat în ultimii opt ani să le cerem colegilor noştri occidentali să pună presiune pe Kiev – şi să oblige Kievul – să înceteze să-şi mai ucidă poporul în Donbas şi să îndeplinească acordurile de la Minsk.
De asemenea, în ultimele câteva decenii, ţara noastră a atras atenţia că ne simţim în pericol după ce v-aţi mutat infrastructura militară în direcţia noastră. Nu ne place acest lucru şi ne simţim în pericol şi nu putem închide ochii la acest lucru: aşa că de ce faceţi asta? Nu am primit răspunsuri.
Trebuie să găsim o soluţie la aceste două probleme. Rusia a formulat cereri concrete către Ucraina pentru a rezolva aceste probleme”, a mai precizat Dmitri Peskov.