Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că țara sa va lua toate măsurile necesare pentru a preveni amenințările la adresa securității peninsulei Crimeea și a orașului-port Sevastopol.
Aceste zone au fost anexate de Moscova în 2014, în urma unor referendumuri considerate ilegale de către Occident, care a impus ulterior sancțiuni Rusiei. În timpul unei videoconferințe privind dezvoltarea socio-economică a peninsulei, Putin a subliniat importanța problemelor de securitate pentru Crimeea și Sevastopol, în special având în vedere campania militară în curs de desfășurare a Rusiei în Ucraina.
„Fără îndoială, problemele de securitate reprezintă o prioritate pentru Crimeea şi Sevastopol, în special astăzi”, pe fondul campaniei militare a Rusiei în Ucraina, a subliniat şeful statului în cadrul videoconferinței.
Liderul de la Kremlin a mai spus ”aș dori să-i felicit pe locuitorii din Crimeea, pe locuitorii din Sevastopol, pe toţi cetăţenii ţării noastre cu ocazia apropiatei Zile a Reunificării Crimeii cu Rusia”.
El i-a felicitat pe locuitorii din zonă și a lăudat decizia acestora de a deveni din nou parte a Rusiei. Comentariile lui Putin au fost făcute în prezența liderului instalat la Moscova în Crimeea, Serghei Axionov, și a altor oficiali.
Crimeea a fost atacată de cel puțin două ori
După două referendumuri în care 96,77% dintre locuitorii Crimeii și 95,6% dintre locuitorii din orașul portuar Sevastopol au susținut anexarea la Rusia, Vladimir Putin a semnat tratatul la 18 martie 2014. EFE notează că încorporarea lor în Rusia a fost pecetluită trei zile mai târziu. În cadrul unei campanii militare de amploare pe care Putin a declanșat-o la 24 februarie în Ucraina, Rusia a reușit să creeze un coridor terestru între Donbas, în estul Ucrainei, și Crimeea, în sud, care are nevoie de apă, energie și resurse agricole din sudul Ucrainei pentru a se întreține.
Din luna septembrie a anului trecut, când Rusia a anexat ilegal regiunile ucrainene Lugansk, Donețk (est), Zaporojie și Herson (sud), Marea Azov a fost transformată într-o mare interioară, asigurând securitatea Crimeei și determinând crearea unei linii de fortificații. Cu toate acestea, în cele 13 luni de când a început invazia rusă, Crimeea a fost atacată de cel puțin două ori, Moscova acuzând Ucraina că este responsabilă. Unul dintre aceste atacuri a avut loc în august 2022, când un arsenal al armatei ruse a fost sabotat și au avut loc explozii suspecte pe un aerodrom rusesc. Un alt atac a avut loc în octombrie, când o mașină capcană a avariat podul peste strâmtoarea Kerch, care leagă Crimeea de Rusia, pe care Putin îl consideră „bijuteria coroanei” sale.
Vineri, vicepremierul rus Marat Husnulin a anunțat că, în curând, camioanele mici vor putea folosi partea carosabilă a podului, iar cea de-a doua linie de cale ferată va fi redeschisă până la 1 iulie. Cele două benzi pentru autoturisme au fost deja redeschise.
Kievul anunță că va recupera Crimeea
Kievul a declarat în mod constant că intenționează să recupereze mai devreme sau mai târziu teritoriul ocupat. Începând din 2020, Ucraina comemorează Ziua rezistenței la ocupația Republicii Autonome Crimeea și a Sevastopolului la 26 februarie, data celei mai mari demonstrații de susținere a integrității și unității statului ucrainean, care a avut loc în 2014 la Simferopol, centrul administrativ al peninsulei.
În august 2021, Ucraina a lansat Platforma Crimeea, care urmărește să obțină sprijin internațional pentru recuperarea peninsulei. În ultimul an, platforma a îndemnat Rusia să pună capăt imediat ostilităților și să își retragă trupele de pe teritoriul ucrainean ocupat.