Putin a făcut mai mulți bani în timpul războiului. Care sunt principalii cumpărători de combustibili fosili ai Rusiei

Sursă: Kremlin.ru

În ciuda sancțiunilor și a interdicțiilor occidentale, Rusia a exportat combustibili fosili în valoare de 97,7 miliarde de dolari în primele 100 de zile de la invadarea Ucrainei, cu o medie de 977 de milioane de dolari pe zi. Înainte de sancțiuni, Rusia exporta peste 2,5 milioane barili pe zi de ţiţei și circa 2 milioane de combustibili spre Europa.

Putin a făcut mai mulți bani în timpul războiului. Care sunt principalii cumpărători de combustibili fosili ai Rusiei

Site-ul Mining.com arată de ce Rusia continuă să exporte combustibili fosili și care sunt marii clienți. Scăderea treptată a investițiilor în petrol și gaze, urmată de reduceri de producție generate de pandemie au condus la o scădere a aprovizionării, chiar dacă oamenii au consumat mai multă energie, pe măsură ce economiile s-au redeschis iar iernile au devenit mai reci.

În consecință, cererea de combustibili fosili începuse să crească cu mult, chiar înainte de războiul din Ucraina, amplificând șocul pieței.

Petrolul a adus cei mai mulți bani Rusiei

Rusia este al treilea producător și al doilea exportator de țiței. În cele o sută de zile de după invazie, petrolul a adus Rusiei 48 de miliarde de dolari sau aproximativ jumătate din veniturile totale din export. În timp ce țițeiul rusesc este transportat cu cisterne, o rețea de conducte transportă gazul rusesc în Europa. Se știe că Rusia reprezintă 41% din importurile de gaze naturale ale UE, iar unele țări depind exclusiv de gazul rusesc.

China, Germania, Italia și Olanda, principalii importatori de combustibili fosili

Blocul UE a reprezentat 61% din veniturile Rusiei din exporturile de combustibili fosili în cele o sută de zile de după invazie.

Germania, Italia și Olanda, state UE, și NATO, au fost printre cei mai mari importatori, fiind depășiți doar de China. Aceste state sunt urmate de Turcia, Polonia, Franța și India.

China a depășit Germania ca cel mai mare importator, cumpărând in luna mai aproape 2 milioane de barili de petrol rusesc, la preț redus, mai mutl cu 55% față de anul trecut. Pe de altă parte,

Rusia a depășit Arabia Saudită, devenind cel mai mare furnizor de petrol al Chinei.

Cea mai mare creștere a importurilor s-a înregistrat în India, care a achiziționat 18% din toate exporturile de petrol rusești în cele o sută de zile de după război. O cantitate semnificativă din petrolul care merge în India este reexportată, ca produse rafinate, în SUA și Europa.

Reducerea dependenței de Rusia

Ca răspuns la invadarea Ucrainei, mai multe țări au luat măsuri stricte împotriva Rusiei prin sancțiuni la exporturi, inclusiv pentru combustibili fosili.

SUA și Suedia au interzis complet importurile de combustibili fosili din Rusia, volumele lunare de importuri scăzând cu 100% și, respectiv, 99% în mai, față de momentul izbucnirii războiului.

La scară globală, volumele lunare de importuri de combustibili fosili din Rusia au scăzut cu 15% în luna mai. Pe lângă decizia colectivă a UE de a reduce dependența de Rusia, unele țări au refuzat să plătească în ruble, ceea ce a dus la o scădere a importurilor.

Reducerea importurilor va continua

Cel mai probabil, reducerea importurilor va continua. UE a adoptat recent al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, interzicând complet toate produsele petroliere rusești transportate pe cale maritimă.

În timp ce UE elimină treptat petrolul rusesc, mai multe țări europene rămân, în continuare, dependente de gazul rusesc. Un boicot deplin al combustibililor fosili din Rusia ar aduce daune majore economiei europene. Prin urmare, eliminarea definitivă a combustibililor fosili din Rusia va fi, probabil, treptată și se va plia mediului geopolitic în schimbare.