Mai mult decât înainte, rușii și iranienii sunt părți integrante ale aceluiași set strategic, arată o analiză publicată de site-ul 19fortyfive.
Vizita lui Vladimir Putin la Teheran, la începutul acestei luni, a fost prima călătorie a liderului rus în afara fostului spațiu al Uniunii Sovietice, de când armata sa a invadat Ucraina. Alegerea președintelui rus reflectă importanța pe care o acordă îmbunătățirii legăturilor cu Republica Islamică. Cum era de așteptat, Siria, mai precis, consimțământul rus și iranian pentru o nouă incursiune a Trurciei în nord-vestul țării, s-a aflat pe agenda liderilor celor două țări, cărora li s-a adăugat și președintele Recep Tayyip Erdogan.
Nu doar un mesaj pentru Occident
Deocamdată, o invazie turcească este ținută pe loc. Pentru Putin, vizita din Iran a avut un alt rezultat, deosebit de important: sprijinul public al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, pentru războiul dus de Rusia în Ucraina.
„Dacă nu ați fi luat singur inițiativa, o altă parte ar fi luat inițiativa și ar fi provocat războiul”, a spus Khamenei. „NATO este o entitate periculoasă”, i-a spus liderul suprem iranian lui Putin.
De asemenea, vizita a arătat că o relație strânsă cu Iranul va fi acum și mai importantă pentru Moscova, în contextul izolării Rusiei de Occident.
Vizita lui Putin nu s-a dorit doar un mesaj către Occident că nu este singur. Rusia și Iranul urmează să își dezvolte legăturile politice și economice. Anterior, înalți oficiali ruși au subliniat că grâul Rusiei este disponibil pentru națiunile prietene, iar Rusia este pregătită să furnizeze mai mult grâu Iranului. De asemenea, Moscova și Teheranul au continuat să discute modalități de eludare a sancțiunilor printr-un coridor de transport terestru-mare nord-sud, care leagă Rusia de Golful Persic, și prin care se pot transporta mărfuri rusești în India.
Un pas către stabilirea unei zone de liber schimb între Rusia și Iran
După summit, Putin a ratificat un protocol de liber schimb între Iran și Uniunea Economică Eurasiatică – alternativa lui Putin la Uniunea Europeană- făcând astfel încă un pas către stabilirea unei zone de liber schimb între Rusia și Iran.
Nu în ultimul rând, Iranul și Gazprom, gigantul rus deținut de stat, ar fi semnat un acord privind petrolul și gazele, deși detaliile rămân neclare. În timp ce unele informații spuneau că este vorba de un acord cu o valoare potențială de 40 de miliarde de dolari, anunțul Gazprom nu a anunțat o cifră clară.
Rusia mai are un cuvânt de spus când vine vorba de programul nuclear al Iranului
Este evident că Rusia nu se va despărți de Iran. Putin va continua să mizeze pe dezbinarea Occidentului și pe faptul că încă mai are un cuvânt de spus.
Programul nuclear al Teheranului merge bine-mersi înainte, potrivit șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi. Kamal Kharrazi, consilierul pentru politică externă al lui Khamenei, spune că Iranul este acum o țară cu un atu nuclear. Iar liderii occidentali vor continua, probabil, să se bazeze pe Rusia în negocierile privind programul nuclear al Iranului, în ciuda invadării Ucrainei.