Putin a fost trădat! L-au abandonat în plin război. Nimeni nu se aștepta la asta

Sursă: Dreamstime

Planurile lui Vladimir Putin au fost date complet peste cap. Deși liderul de la Moscova credea că în mai puțin de o săptămână va cuceri Ucraina, rezistența de care a dat dovadă armata ucraineană a surprins întreg globul. Totodată, Putin a ajuns să fie trădat de personalități la care se aștepta cel mai puțin.

Jurnalişti renumiţi, un jucător de şah şi oficiali de top din administraţie l-au criticat pe Putin şi au fugit din Rusia, notează La Razon. 

Roma nu plătește trădătorii. Regimul lui Vladimir Putin nu este unul omogen. Sunt voci anonime care protestează în stradă și sunt arestate și hărțuite. Există însă și personalități din lumea sportului, culturii și administrației care și-au ridicat vocea despre războiul din Ucraina. Sunt o minoritate, fără îndoială, dar rolul lor este enorm de relevant și dă dovadă de mult curaj. Mai ales acum că orice indiciu de disidență se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare.

Până în prezent, cel mai proeminent oficial care l-a criticat pe președintele rus a fost Anatoli Ciubais, care a fost trimisul lui Putin la organizațiile internaționale pentru dezvoltare durabilă. Ciubais este o persoană foarte cunoscută în Rusia. A deținut posturi de mare profil timp de aproape trei decenii, începând cu Boris Elțîn, primul lider post-sovietic.

Evadările personalităților cunoscute au loc în timp ce Putin i-a criticat dur pe cei care se opun politicii sale în Ucraina, numindu-i „gunoaie și trădători”, oameni pe care societatea rusă i-a scuipat „ca pe un țânțar”. Și cum rămâne cu cercul interior al lui Putin? Sunt rebeli acolo? Nu se știe. Până acum nu a existat niciun indiciu că demisiile au ajuns în nucleul cel mai intim al lui Putin. Iată câteva dintre figurile importante care au întors spatele Kremlinului din cauza războiului:

Anatoli Ciubais

Miercuri, Kremlinul a confirmat informațiile din presă despre demisia lui Ciubais, în vârstă de 66 de ani, care a fost în spatele campaniei de privatizare a lui Elțîn. Rapoartele, care citează surse anonime, spun că acesta a demisionat din cauza războiului, deși nu au comentat public demisia sa.

Sub Elțîn, Ciubais ar fi recomandat ca administrația să-l angajeze pe Putin, o mișcare care a fost văzută pe scară largă ca o trambulină majoră în cariera actualului lider de la Kremlin. Putin a devenit președintele Rusiei în 2000, când Elțîn și-a dat demisia. Ciubais a fost, de asemenea, viceprim-ministru din 1994 până în 1996 și prim-viceprim-ministru din 1997 până în 1998.

Ziarul de afaceri rus „Kommersant” a relatat, miercuri, că Ciubais a fost văzut la Istanbul săptămâna aceasta și a postat o fotografie cu un bărbat care semăna cu el la un bancomat turc. De la începutul invaziei, Istanbulul a primit mulți ruși care doresc să se mute.

Arkadi Dvorkovici

Arkadi Dvorkovici a fost viceprim-ministru al Rusiei și este în prezent președinte al Federației Internaționale de Șah, FIDE. El a criticat războiul cu Ucraina în comentariile revistei „Mother Jones” din 14 martie și a fost criticat de partidul de guvernământ de la Kremlin.

„Războaiele sunt cele mai rele lucruri cu care te poți confrunta în viață. Orice război. Oriunde. Războaiele nu ucid doar vieți neprețuite. Războaiele ucid speranțele și aspirațiile, îngheață sau distrug relațiile și conexiunile. Inclusiv acest război”, a spus el.

Dvorkovici a adăugat că FIDE „se asigură că nu există activități oficiale de șah în Rusia sau Belarus și că jucătorii nu pot reprezenta Rusia sau Belarus în evenimente oficiale sau clasificate până când războiul nu se va încheia și jucătorii ucraineni se vor întoarce la șah”. FIDE a interzis un jucător rus proeminent timp de șase luni pentru sprijinul său vocal față de Putin și invazie.

La două zile după comentariile lui Dvorkovici, un înalt oficial al partidului Rusia Unită a cerut să fie demis din funcția de președinte al Fundației Skolkovo, susținută de stat. Săptămâna trecută, fundația a raportat că Dvorkovici a decis să demisioneze.

Lilia Gildeeva

Lilia Gildeyeva a fost prezentatoare multă vreme la postul NTV finanțat de stat, care timp de două decenii a urmat cu atenție linia Kremlinului. Și-a părăsit slujba și a părăsit Rusia la scurt timp după invazie.

Ea a declarat pentru site-ul de știri independent „The Insider” săptămâna aceasta că a decis să „oprească toate acestea” în prima zi a invaziei, 24 februarie. „A fost o criză nervoasă imediată”, a adăugat ea. „Timp de câteva zile nu m-am putut recupera. Decizia a fost probabil imediat evidentă. Nu voi mai avea de lucru”.

Gildeeva a susținut că acoperirea știrilor de pe canalele de televiziune de stat era strict controlată de autorități, canalele primind ordine de la oficiali. Ea a recunoscut că a fost de acord încă din 2014, când Rusia a anexat Crimeea și a început să susțină o insurgență separatistă în Ucraina.

„Când te predai încetul cu încetul ție însuți, nu observi adâncimea căderii. Și la un moment dat, te întâlnești față în față cu imaginea care duce la 24 februarie”, a spus ea.

Janna Agalakova

Janna Agalakova a fost jurnalistă la un alt canal de televiziune de stat, Channel One, a petrecut mai bine de 20 de ani acolo și a lucrat ca prezentatoare și apoi a fost corespondent la Paris, New York și în alte țări occidentale.

Știrile despre demisia dnei Agalakova de la locul de muncă au început să iasă la suprafață la trei săptămâni după invazie. Săptămâna aceasta, a susținut o conferință de presă la Paris, confirmând informațiile și explicând decizia sa.

„Am ajuns într-un punct în care la televiziune, în știri, vedem povestea unui singur individ, sau a grupului de oameni din jurul lui. Tot ce vedem sunt cei de la putere. În știrile noastre, nu avem țara. În știrile noastre, nu avem Rusia”, a spus Agalakova.

Referindu-se la anexarea Crimeii în 2014 și la sprijinul pentru separatiștii din Ucraina, ea a spus că „nu se mai poate ascunde de către propagandă”, chiar și în calitate de corespondent străin. Agalakova a spus că trebuia să „vorbească doar despre lucrurile rele care se întâmplă în Statele Unite”.

„Rapoartele mele nu conțineau minciuni, dar exact așa funcționează propaganda: iei fapte demne de încredere, le amesteci și adaugi o mare minciună. Faptele sunt adevărate, dar amestecul lor este propagandă”, a spus jurnalista.