Uniunea Europeană anunță crearea unui tribunal special pentru liderii ruși responsabili de invazia Ucrainei
Uniunea Europeană a anunțat că au fost puse bazele unui tribunal special pentru judecarea liderilor ruși implicați în agresiunea asupra Ucrainei, potrivit unui articol publicat de The Guardian.
Într-o declarație transmisă marți seara, Comisia Europeană a subliniat că s-au făcut progrese semnificative pentru ca liderii politici și militari ruși „care poartă cea mai mare responsabilitate” să fie trași la răspundere. Juriștii internaționali au lucrat timp de aproape trei ani pentru a stabili instanța potrivită pentru judecarea acestei crime. Propunerea pentru crearea tribunalului a fost inițiată de Ucraina la scurt timp după invazia rusă la scară largă.
„Nu există nicio îndoială că Putin a comis crima de agresiune, care constă în decizia de a ataca o altă ţară”, a declarat presei şefa politicii externe a UE, Kaja Kallas. „Şi fără această crimă, nu ar fi existat niciun omor pe teren. Nu ar exista atacuri asupra infrastructurii civile, asupra civililor, violuri”, a arătat ea.
Înființarea tribunalului reprezintă, conform oficialilor europeni, și o metodă de „exercitare a unei presiuni” asupra lui Vladimir Putin și a regimului său pentru încetarea conflictului, dar și un semnal de avertizare pentru alți potențiali agresori.
Discuții blocate pe tema imunității liderilor ruși aflați în funcție
În ciuda progreselor, discuțiile dintre UE, Ucraina, Consiliul Europei (CoE) și alte 37 de țări au fost blocate de problema imunității pentru liderii ruși în funcție. Ca un compromis, s-a decis ca Vladimir Putin și alți oficiali de rang înalt să nu fie urmăriți penal cât timp își păstrează funcțiile.
Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare pentru Putin și alți înalți oficiali ruși pentru răpirea copiilor ucraineni, însă aceasta nu are competența de a judeca agresiunea teritorială a Moscovei, deoarece Rusia nu a ratificat tratatul CPI. O altă variantă analizată este modificarea Statutului de la Roma al CPI prin Adunarea Generală a ONU, însă experții consideră acest scenariu improbabil.
CoE, care a expulzat Rusia după invadarea Ucrainei, s-a oferit să găzduiască tribunalul. Accelerarea discuțiilor are loc în contextul în care Donald Trump ar putea reveni la Casa Albă, generând incertitudini privind sprijinul SUA pentru Ucraina. Aproape 40 de țări s-au implicat în negocieri, ca urmare a apelului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru justiție.
Ucraina dorește tragerea la răspundere a Rusiei
Irina Mudra, adjuncta șefului biroului președintelui Zelenski, a subliniat că Ucraina dorește să îi tragă la răspundere pe invadatori.
„Răul nu trebuie să rămână nepedepsit. Pacea trebuie să fie dreaptă. Ucraina nu poate şi nu va face compromisuri în privinţa justiţiei”, a declarat Irina Mudra.
De asemenea, Oleksandra Matviiciuk, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a solicitat crearea rapidă a tribunalului, argumentând că un astfel de demers ar putea descuraja forțele ruse să mai comită atrocități în Ucraina.
Secretarul general al CoE, Alain Berset, a afirmat că speră ca lucrul la textul pentru crearea tribunalului să fie finalizat în acest an.
„Cred că este de asemenea clar pentru toată lumea că fără G7 (tribunalul) nu va funcţiona niciodată”, spus Alain Berset.
În paralel, CoE propune înființarea unei „comisii internaționale pentru reclamații” ca parte a eforturilor de a obliga Rusia să plătească pentru distrugerile provocate în Ucraina.