În cursul zilei de marți, președintele Vladimir Putin a semnat un decret cu privire la sancțiunile economice care vor fi impuse țărilor considerate neprietenoase și organizațiilor internaționale. Guvernul rus are la dispoziție 10 zile pentru a întocmi aceste liste.
Vladimir Putin a luat marea decizie! Au timp doar 10 zile. Breaking News de la Moscova
Președintele Vladimir Putin a semnat un decret cu privire la sancțiunile economice care vor fi impuse țărilor considerate neprietenoase și organizațiilor internaționale, a anunțat Kremlinul în cursul zilei de marți.
Cu toate acestea, documentul nu arată clar numele persoanelor sau a entităților care pot fi afectate de aceste sancțiuni, relatează Reuters. De asemenea, decretul arată că persoanele și entitățile vizate nu vor mai beneficia de export de produse și materii prime din partea Rusiei.
În plus, decretul semnat de liderul de la Kremlin interzice și tranzacțiile cu persoanele fizice și cu companiile străine afectate de sancțiunile acestea, permițând partenerilor contractuali ruși să nu își îndeplinească obligațiile față de acestea.
Decretul mai arată că guvernul rus are timp 10 zile să întocmească liste cu persoanele fizice și cu companiile străine care ar putea fi sancționate și, totodată, să definească criterii suplimentare referitoare la o serie de tranzacţii care ar putea fi supuse restricţiilor.
UE urmează să impună noi sancțiuni Federației Ruse
Uniunea Europeană speră să adopte cea de-a șasea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei la următoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE, a declarat luni șeful diplomației blocului comunitar.
În cadrul unei conferințe de presă la Panama City, acolo unde a efectuat o vizită oficială, șeful diplomației europene a declarat că blocul comunitar speră să reducă exporturile de energie ale Rusiei, pe fondul deciziei lui Vladimir Putin de a invada Ucraina, la data de 24 februarie.
Comisia Europeană, ramura executivă a Uniunii, ar trebui să propună săptămâna aceasta pachetul de sancțiuni UE, printre care s-ar putea număra și un embargo cu privire la achiziționarea de petrol rusesc. Chiar dacă măsura ar afecta destul de mult veniturile Rusiei, statele membre ale Uniunii Europene au păreri diferite cu privire la aceasta, arată Reuters.
Josep Borell a mai spus că speră ca blocul comunitar să poată lua aceste măsuri cu scopul de a limita pe cât de mult posibil importurile. Totuși, el nu a ascuns faptul că nu a existat un acord în acest sens din partea țărilor membre ale blocului comunitar.
“Dar sunt încrezător că, cel puțin în ceea ce privește importurile de petrol, acest acord va fi posibil de acum până la următoarea reuniune a Consiliului”, a adăugat Josep Borell, cel care prezidează reuniunile Consiliului Afaceri Externe.