Institutul american pentru Studiul Războiului a publicat, vineri, un raport în care notează ce planuri au rușii cu teritoriile ocupate. Potrivit acestui raport, Moscova dorește să impună un regim administrativ și polițienesc.
S-a aflat ultima mișcare a lui Putin! Ce vrea să facă în teritoriile ocupate? Este fără precedent
Raportul publicat vineri arată că rușii încearcă să stabilească un regim administrativ și polițienesc în teritoriile ocupate, asta în timp ce trupele ucrainene au oprit înaintarea trupelor ruse în Harkov, relatează ISW.
Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite ale Americii (SUA) mai arată că trupele ruse, în încercarea de a menține o imagine pozitivă, împart alimente civililor, asta în timp ce rețin funcționari publici, activiști și pro-ucraineni.
Instituția americană spune că ultimele mișcări ale Rusiei vin după ce țara condusă de Vladimir Putin ”și-a epuizat în mod semnificativ resursele umane”. În raport se mai arată că Rusia ”ia măsuri extreme în materie de personal”, precizând, de asemenea, că un general a fost demis.
În plus, Institutul pentru Studiul Războiului este de părere că Ucraina a lansat un contraatac de succes în apropierea oraşului Nikolaev și au oprit înaintarea rușilor în Harkov.
Ucraina și Rusia trebuie să discute
Volodimir Zelenski spune că este timpul ca cele două țări să discute despre pace și securitate, precizând că dacă nu se va întâmpla acest lucru atunci Rusia va avea de tras consecințe care se vor resimți pentru mai multe generații, relatează France Presse.
”Negocieri legate de pacea şi securitatea pentru Ucraina sunt singura şansă a Rusiei de a minimiza daunele cauzate de propriile greşeli”, se arată într-un videoclip postat de președintele Ucrainei pe Facebook.
Președintele Ucrainei a mai spus că ”este timpul să ne întâlnim. E timpul să discutăm. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina”, dar a venit și cu un avertisment pentru Federația Rusă.
”În caz contrar, a avertizat el, pierderile pentru Rusia vor fi de aşa natură încât va fi nevoie de mai multe generaţii ca să-şi revină”, a spus acesta.
De la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, între cele două țări beligerante au avut loc mai multe negocieri atât față în față, cât și prin videoconferință, iar cea mai recentă a avut loc la începutul acestei săptămâni.
Negociatorul delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a declarat, vineri, că „Moscova şi Kievul şi-au apropiat la maximum posibil poziţiile în ceea ce priveşte statutul de neutralitate al Ucrainei şi renunţarea de a mai adera la NATO, şi se află la jumătate de drum în ceea ce priveşte demilitarizarea.”
Cu toate acestea, consilierul șefului de cabinet al lui Volodimir Zelenski a precizat că aceste declarații fac referire doar la cererile pe care le are Rusia.