Miercuri, 9 martie, președintele rus și cancelarul german au discutat despre eforturile politice și diplomatice actuale și despre rezultatul celei de-a treia runde de negocieri de pace dintre Moscova și Kiev.

De asemenea, Vladimir Putin și Olaf Scholz „au acordat o atenție deosebită aspectului umanitar al situației din Ucraina”, iar președintele rus „a oferit informaţii despre măsurile aplicate pentru crearea coridoarelor umanitare în scopul evacuării civililor din zonele în care au loc confruntări militare”, a transmis Președinția Rusiei. Aceștia au convenit să „continue contactele la diferite niveluri”, a completat sursa citată.

În plus, Olaf Scholz i-a solicitat atunci lui Vladimir Putin să oprească urgent intervenţia militară din Ucraina.

„Apelul meu adresat preşedintelui rus este: opriţi vărsarea de sânge, retrageţi trupele! Este o catastrofă foarte gravă pentru poporul ucrainean, dar, din păcate, şi pentru poporul rus.

Atacul asupra Ucrainei este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, iar lumea în care trăim nu mai este aceeaşi. Comunitatea internaţională nu va accepta acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei”, a exclamat acesta, potrivit Frankfurter Rundschau şi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Un oficial german a confirmat că Olaf Scholz a avut o conversaţie telefonică cu Vladimir Putin, informează Frankfurter Rundschau. Guvernul Germaniei urmează să ofere infomarții noi despre dialogul respectiv.

Rusia: Au fost realizate unele progrese în negocierile destinate să pună capăt vărsării de sânge fără sens

Potrivit informațiilor transmise de Jerusalem Post, negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina continuă, iar ipoteza că ambele țări europene intenționează să oprească conflictul militar a fost susținută de afirmațiile recente ale Ministerul de Externe din Rusia și de ultimele informații transmise de Kremlin.

„Au fost realizate unele progrese în negocierile destinate să pună capăt cât mai curând posibil vărsării de sânge fără sens şi rezistenţei forţelor armate ucrainene. Operaţiunea militară specială a Federaţiei Ruse nu are ca scop răsturnarea actualului guvern al Ucrainei sau distrugerea statalităţii acestei ţări”, a declarat Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia.

„Partea rusă rămâne interesată de negocieri. Poziția rusă e foarte clar formulată și adusă la cunoștința negociatorilor ucraineni”, a afirmat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Putem opri operațiunile militare în orice moment, după demilitarizare, după ce Ucraina recunoaște regiunea anexată Crimeea ca fiind teritoriu rus și independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk”, a adăugat Dmitri Peskov.

De asemenea, Ihor Zhovkva, unul dintre consilierii de top pe politică externă ai preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat, miercuri, că ţara sa are nevoie de garanţii de securitate, însă nu se pune problema să cedeze „un singur centimetru” din teritoriul său.

„Cu siguranță, suntem pregătiți pentru o soluție diplomatică”, a declarat acesta, într-un interviu acordat Bloomberg. El e precizat că respectivele garanţii de securitate trebuie să vină de la vecinii Ucrainei, fără a da însă mai mult detalii.