Rusia a început să retragă o parte din trupele sale din Ucraina ca reacție la incursiunea recentă a forțelor ucrainene pe teritoriul rusesc, care a debutat săptămâna trecută. Cu toate acestea, un oficial ucrainean a declarat că doar un număr „relativ mic” de unități rusești de luptă au fost retrase de pe linia frontului.
Conform informațiilor transmise de Politico Europe, oficialul ucrainean a menționat că retragerea trupelor ruse a avut loc ca răspuns la incursiunea ucrainenilor în regiunea Kursk.
Deși nu este încă clar câte trupe a retras Rusia din Ucraina, oficialii americani nu au oferit comentarii cu privire la situație, iar Departamentul de Stat și Casa Albă nu au răspuns solicitărilor de informații din partea Business Insider.
Forțele ucrainene au cucerit aproape 644 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc
Incursiunea ucraineană în Rusia, care a început pe 6 august, a implicat trimiterea de trupe în regiunea Kursk. Autoritățile de la Kiev au afirmat că forțele ucrainene au cucerit aproape 644 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc într-un timp scurt, comparabil cu cuceririle Rusiei în Ucraina în 2024.
Totuși, Business Insider nu a putut verifica în mod independent cât de mult teritoriu a fost efectiv capturat, deoarece Ucraina nu a oferit multe detalii în acest sens.
Într-un discurs susținut luni, președintele Volodimir Zelenski a afirmat că obuze rusești au fost lansate asupra Ucrainei din regiunea Kursk. El a catalogat această operațiune drept o „chestiune de securitate”, conform Politico Europe.
Zelenski vrea eliminarea terorismului rus la sursă
Zelenski a subliniat că este justificat să fie eliminat terorismul rus la sursă, adică acolo unde sunt inițiate atacurile. De asemenea, el a menționat că Ucraina își va putea consolida „fondul de schimb” pentru prizonierii de război.
Scopul precis al acestei incursiuni nu a fost clarificat, dar analiștii militari sugerează că Kievul ar putea încerca să obțină un avantaj în negocieri sau să ofere sprijin trupelor sale din alte regiuni, punând astfel la încercare resursele Rusiei. Acțiunea ar putea, de asemenea, să fie menită să destabilizeze Rusia.
Deși Kremlinul a încercat să minimalizeze importanța atacului, analiștii susțin că acesta afectează imaginea de lider puternic a lui Putin. În replică la acuzațiile lui Putin, care a încercat să dea vina pe Occident și a susținut că Rusia nu merita să fie invadată, John Kirby, consilier de comunicare pentru securitate națională la Casa Albă, a declarat că soluția simplă ar fi ca Rusia să se retragă din Ucraina.
În ce condiții vor înceta raidurile
Heorhiy Tykhi, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a subliniat că scopul atacului este de a salva vieți. El a spus că e dorește protejarea Ucrainei de atacurile rusești.
El a adăugat că, odată ce Rusia va fi de acord să restabilească o pace justă, raidurile ucrainene pe teritoriul rus vor înceta.