Într-o dezvăluire de amploare, autoritățile britanice au confirmat că Vladimir Putin a dat ordinul personal pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Yulia, cu agentul neurotoxic noviciok. Atacul, care a avut loc în 2018 la Salisbury, pe teritoriul britanic, a fost unul dintre cele mai grave incidente din relațiile dintre Marea Britanie și Rusia.
Oficialii britanici susțin că decizia a venit direct din Kremlin, având în vedere riscurile imense ale utilizării unei astfel de substanțe pe teritoriul unui stat NATO. Detalii șocante din anchetă arată cum Rusia a ignorat acordurile internaționale și cum acest atentat a fost doar una dintre multiplele acțiuni controversate ale regimului Putin.
Autorizarea atacului a venit direct de la Putin, din Kremlin
Conform celor mai recente investigații, atacul din 2018 nu a fost rezultatul unei acțiuni independente a unui grup din cadrul serviciilor de informații rusești.
Jonathan Allen, oficialul britanic responsabil cu relațiile cu Rusia, a confirmat că tentativa de asasinat a fost comandată direct de Vladimir Putin. Allen a precizat că utilizarea noviciok-ului, un agent neurotoxic cu efecte letale, într-o țară membră NATO nu ar fi putut fi aprobată decât de la vârful regimului de la Kremlin.
„Riscurile asumate în folosirea noviciok, a cărei posesie este interzisă de convențiile internaționale, într-o țară NATO „sunt atât de uriașe” încât ea nu putea fi aprobată decât de la vârful regimului de la Kremlin – de Putin însuși”, a declarat Allen.
În plus, oficialul britanic a menționat că în Rusia gândirea critică nu este promovată și că „inițiativele independente sunt extrem de descurajate”, subliniind contextul în care astfel de decizii sunt luate.
Detalii despre noviciok și utilizarea sa de către Rusia
În cadrul unei prezentări detaliate, Jonathan Allen a oferit mai multe informații despre natura neurotoxinei folosite.
Noviciok-ul, dezvoltat inițial în timpul regimului sovietic, a fost depozitat vreme de un deceniu înainte de a fi folosit în atacul împotriva lui Skripal.
Oficialul britanic a declarat că noviciok-ul, neurotoxină folosită și în tentativa de ucidere a lui Alexei Navalnîi în 2020, a fost depozitată timp de zece ani înainte de atacul de la Salisbury. Această substanță a fost pregătită special pentru a fi utilizată împotriva „dușmanilor statului rus”. De asemenea, el a menționat că noviciok-ul a fost dezvoltat în cadrul unui program sovietic, înainte de 1991.
Substanța a fost pregătită special pentru a fi utilizată împotriva „dușmanilor statului rus”.
„Noviciok nu se poate produce decât de către un actor statal. A fost produsă într-un laborator de stat cu un nivel de sofisticare ridicată”, a afirmat Allen.
Allen a subliniat că Rusia a încălcat acordurile internaționale care interzic utilizarea armelor chimice, deoarece nu a declarat noviciok-ul în stocurile sale de arme chimice.
De asemenea, el a amintit faptul că, în 2000, autoritățile britanice au cerut Moscovei să explice lipsa noviciok-ului din lista armelor chimice, iar răspunsul oficial a fost „nu este nimic de declarat”.
Cum a reacționat Marea Britanie la atacul de la Salisbury
În urma incidentului de la Salisbury, autoritățile britanice au adoptat o abordare fermă, bazată pe lecțiile învățate din cazul anterior al otrăvirii fostului agent rus Alexander Litvinenko.
Allen a explicat că guvernul britanic a fost conștient că Rusia ar putea încerca să întârzie investigațiile și să submineze reacția oficială, așa cum se întâmplase în cazul Litvinenko, care fusese otrăvit cu poloniu-210 în 2006.
„Din experiența Litvinenko am învățat că Rusia va face tot felul de scheme, va trage de timp, se va juca și cu evaluarea oficială și cu investigația poliției și că se va preface că își oferă cooperarea, dar că nu o va face niciodată.
Am privit de la bun început cu claritate, știind că nu putem să-i lăsăm pe ruși să acționeze în același fel”, a spus Allen, subliniind că autoritățile britanice au răspuns rapid și decisiv în fața acestui nou atac.
Premierul Theresa May a condamnat public Rusia și regimul său, fiind clară în privința responsabilității Kremlinului în acest atentat.
Un atac cu un mesaj subversiv
Allen consideră că atacul împotriva lui Skripal nu a fost destinată să rămână un secret complet.
„Din punctul meu de vedere, rușii au dorit să ne dea un avertisment. Statul rus poate că s-a așteptat că guvernul britanic își va da seama de asta, dar nu s-ar fi așteptat că Regatul va oferi un răspuns internațional tranșant atât de rapid”, a spus Allen.
În ciuda intenției de a lăsa un avertisment, Rusia nu a anticipat reacția promptă a Regatului Unit și a comunității internaționale.
Tensiuni între agențiile de securitate rusești
În cadrul prezentării, oficialul britanic a subliniat și rivalitățile interne din cadrul agențiilor de securitate ale Rusiei. De exemplu, atacul împotriva lui Skripal a fost orchestrat de GRU, agenția de informații militare rusești, iar Litvinenko a fost ucis de FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.
Allen a sugerat că este posibil ca unele dintre agențiile ruse să nu fi fost la curent cu atacul împotriva lui Skripal, iar tensiunile și lipsa de cooperare între serviciile de securitate rusești sunt evidente.
„Există frecvent tensiuni între organizațiile statului rus și serviciile de securitate, iar ele nu cooperează bine, uneori nu cooperează deloc. FSB și SVR nu privesc cu ochi buni GRU, văzându-l drept nesăbuit și uneori un pic neprofesionist”, a explicat Allen, indicând disfuncționalitatea și rivalitățile interne din cadrul aparatului de securitate rus.
Aceste conflicte interne ar putea fi o explicație pentru faptul că nu toate agențiile rusești au fost implicate sau au avut cunoștință de planul de asasinat împotriva lui Skripal.