Președintele rus Vladimir Putin a părut paralizat când a avut loc revolta lui Prigojin. Asta pentru că, deși fusese avertizat de o posibilă răscoală cu 2-3 zile înainte ca aceasta să izbucnească, liderul de la Kremlin nu a luat nicio decizie.
Când a început revolta, Putin a părut paralizat și nu a dat niciun ordin în cea mai mare parte a zilei, transmite, citând evaluări ale serviciilor americani de informații, precum și oficiali ucraineni și europeni, oficiali din domeniul securității și NATO și o sursă diplomatică rusă, cotidianul The Washington Post, preluat de Pravda.
Evaluarea serviciilor de informații furnizată publicației The Washington Post indică faptul că serviciile secrete rusești l-au avertizat pe Putin cu 2-3 zile înainte de o posibilă tentativă de lovitură de stat.
A existat o paralizie la toate nivelurile în timpul revoltei Wagner
Sursele publicației spun că au fost luate măsuri de întărire a securității în mai multe locuri strategice, inclusiv la Kremlin, unde personalul de securitate al lui Putin a fost extins și i-au fost distribuite arme. Cu toate acestea, nu au fost inițiate alte acțiuni.
Un oficial european consideră că Putin a avut timp să ia decizia de a reprima rebeliunea și de a-i aresta pe organizatori.
„Putin a avut timp să ia decizia de a lichida [rebeliunea] și de a-i aresta pe organizatori. Apoi, când a început să se întâmple, a existat o paralizie la toate nivelurile… A existat o consternare și o confuzie absolută. Multă vreme, nu au știut cum să reacționeze”, a afirmat acest oficial.
Potrivit surselor citate, în ziua de 24 iunie, când a început rebeliunea mercenarilor Wagner, nu au fost emise ordine în cea mai mare parte a zilei.
Teama lui Putin de o confruntare directă cu Prigojin
WP subliniază că o astfel de descriere a evenimentelor este în concordanță cu comentariile publice ale directorului CIA, William Burns, de săptămâna trecută, potrivit cărora, în cea mai mare parte a celor 36 de ore de la tentativa de lovitură de stat, serviciile secrete, armata și factorii de decizie ruși „păreau să fie în derivă”.
Acest lucru indică, de asemenea, teama lui Putin de o confruntare directă cu un lider de război precum Prigojin, finanțatorul Companiei militare private Wagner (PMC), care s-a bucurat de sprijinul instituțiilor de securitate rusești timp de un deceniu.
Prigojin a devenit parte integrantă a operațiunilor globale ale Kremlinului, conducând ferme de troli care au răspândit dezinformări în Statele Unite și operațiuni paramilitare în Orientul Mijlociu și Africa, înainte de a lua oficial o „poziție de avangardă” în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului contraatacă
Într-un interviu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru The Post că aceste evaluări ale serviciilor de informații sunt „prostii” și sunt răspândite de „oameni care au zero informații”.
Oficialii europeni din domeniul securității spun că absența ordinelor din partea comandamentului superior de la Kremlin a lăsat oficialii locali să decidă cum să gestioneze situația atunci când forțele Grupului Wagner au intrat în Rostov în dimineața zilei de 24 iunie. Oficialii de securitate au raportat că, în lipsa unor ordine clare, forțele militare și de securitate locale au decis să nu încerce să oprească grupurile puternic înarmate.
Sursele au declarat că mulți oameni de la nivel local nu puteau crede că revolta Wagner ar fi putut avea loc fără un fel de acord cu Kremlinul. Un înalt oficial de securitate ucrainean a declarat că autoritățile locale ruse nu au primit nicio comandă din partea conducerii.
„Din punctul nostru de vedere, acesta este cel mai mare semn al situației nesănătoase din interiorul Rusiei. Sistemul autoritar este format în așa fel încât, fără o comandă foarte clară din partea conducerii, oamenii nu fac nimic. Atunci când conducerea este agitată și dezbinată, [este] aceeași situație la nivel local și chiar mai rău.”, a spus sursa citată.