Vladimir Putin şi-a prezentat, marţi seară, noul Guvern condus de fostul şef al Fiscului din Rusia, Mihail Mişustin. Liderul de la Kremlin nu a dorit însă să facă o schimbare radicală a Executivului, aşa că numele grele se regăsesc în continuare pe listă.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat, marţi seară, componenţa noului său guvern, păstrând miniştri-cheie, la o săptămână după anunţarea unei revizuiri surpriză a Constituţiei, urmată de demisia premierului Dmitri Medvedev, informează France Presse.
„Vă doresc sincer succes, toată ţara este interesată de aceasta”, a declarat Putin în cursul unei reuniuni cu toţi membrii cabinetului, alături de premierul Mihail Mişustin, potrivit imaginilor transmise de televiziunea rusă.
Liderul de la Kremlin a păstrat miniştrii de pe posturile-cheie
Vladimir Putin, care îşi expusese reformele la 15 ianuarie, menţionând o dorinţă de „schimbare” la ruşi, a păstrat totuşi câţiva dintre miniştrii săi de încredere: Serghei Lavrov la Externe, Serghei Şoigu la Apărare, Vladimir Kolokolţev la Interne, Aleksandr Novak la Energie şi Anton Siluanov la Finanţe. El a schimbat totuşi numeroase personalităţi din sectorul social: Sport, Sănătate, Educaţie şi Cultură, sectoare aflate în criză.
După anunţurile sale de miercurea trecută, preşedintele rus a acţionat în viteză. La câteva ore după discurs, premierul său de opt ani Dmitri Medvedev, unul dintre fidelii săi, şi-a anunţat demisia. El a fost numit în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei. În cadrul acestor schimbări, Putin l-a numit pe şeful Fiscului, Mihail Mişustin, în funcţia de nou premier.
De luni, Kremlinul a publicat, fără să aştepte concluziile unui grup de lucru, detalii ale ale tuturor amendamentelor constituţionale dorite. Ele vor fi examinate într-o primă lectură joi în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus). Aceste propuneri urmăresc, potrivit opoziţiei, să-i asigure lui Vladimir Putin rol dominant asupra sistemului politic rus după 2024, dată la care se încheie mandatul său actual, după care el nu mai poate, conform actualei legislaţii în vigoare, să mai candideze, scrie Agerpres.
Cu ce promisiuni vine noul prim-ministru
Mişustin le-a promis ruşilor „schimbări reale” în faţa parlamentului săptămâna trecută, în special o creştere a nivelului de trai, în timp ce popularitatea predecesorului său se prăbuşise în faţa dificultăţilor economice cu care se confruntă ruşii. Misiunea principală a guvernului lui Mişustin, un tehnocrat eficient care a transformat o birocraţie fiscală greoaie şi coruptă în administraţie modernă şi eficientă, va fi să transpună în practică marile şantiere trasate în 2018 de Vladimir Putin.
Destinate să modernizeze o Rusie cu economie anemică, aceste „proiecte naţionale” reprezintă investiţii de circa 25.700 miliarde de ruble (375 miliarde de euro la cursul actual) până în 2024, data încheierii mandatului actual al lui Putin, vizând aproape toate sectoarele: digitalizare, ecologie, educaţie, drumuri, cultură, demografie, sănătate.