Războiul dus de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei a dus la eliminarea dependenței Europei de petrolul și gazele rusești.
Înainte de începerea războiului, Rusia furniza aproximativ o treime din gazul natural al Europei. Europa a fost, de asemenea, destinația pentru aproape jumătate din exporturile de țiței și produse petroliere ale Rusiei, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.
Vladimir Putin a văzut asta ca pe o pârghie. Da, Occidentul ar putea fi deranjat de acest conflict, și-a spus el, dar setea Europei de energie ar submina orice eforturi de a ajuta Ucraina în mod semnificativ.
La urma urmei, astfel de eforturi ar putea duce la închiderea robinetului gazelor, o mișcare despre care Putin credea că va arunca Europa într-o iarnă rece, întunecată și în recesiune profundă. Europa a ieșit cu bine dintr-o iarnă provocatoare și, mai ales, fără recesiune.
Calculele sale au fost complet greșite
Ajutorul militar a ajuns în Ucraina, iar Putin a tăiat gazul. Dar Europa a ieșit cu bine dintr-o iarnă provocatoare și, mai important, fără recesiune. Economia zonei euro s-a extins cu 1,8% de la an la an în ultimul trimestru al anului 2022, spune Trading Economics, citând datele Eurostat. Pentru 2022 în ansamblu, PIB-ul zonei euro a crescut cu 3,5%.
Prețurile mai scăzute ale energiei au susținut PIB-ul Europei, lucru pe care Putin nu l-a anticipat. Capital Economics, o firmă de consultanță cu sediul la Londra, spune că prețul net al gazelor naturale, raportat la PIB, va scădea cu mai bine de jumătate în Germania, Franța, Italia și alte țări europene.
În SUA, cheltuielile gospodăriilor americane pentru bunuri și servicii energetice, deși sunt încă ridicate, au scăzut brusc din iunie 2022, arată o analiză publicată de MarketWatch.
Ceea ce a dat iarna, ar putea lua vara
Cu toate acestea, nici de o parte, nici de alta a Atlanticului, nimeni nu ar trebui să răsufle uşurat. O iarnă mai caldă decât ne-am fi așteptat a contribuit la reducerea cererii de energie a Europei. Dar această iarnă blândă din Europa ar putea fi urmată de o vară infernală, ca în 2022, când temperaturile record au încins mare parte a continentului, tensionând aprovizionarea cu energie și generând creșterea prețurilor.
Ceea ce a dat iarna, ar putea lua vara. Există și un alt motiv pentru care Europa a reușit să-și mențină echilibrul economic în fața tulburărilor energetice masive. Este ceva ce oferă Occidentului un avantaj structural major, spre deosebire de regimurile autoritare: în economiile de piață libere, deschise, în care capitalul și ideile curg mai repede spre maximizarea randamentului, ajustările pot fi făcute rapid atunci când intervin probleme grave precum un război.
Gazul rusesc a fost înlocuit rapid
Putin a tăiat gazul? Nicio problemă! Gazul rusesc a fost înlocuit rapid. America se străduiește acum pentru a spori capacitatea de export a gazelor naturale lichefiate, în timp ce Europa face același lucru în ceea ce privește importul.
În societățile autoritare, având în vedere înclinația lor spre cenzură și represiune, este mai dificil ca ideile și informațiile să circule rapid, inhibând capacitatea lor de a se adapta la fel de eficient. Această dinamică, evidentă mai ales în timpul Războiului Rece, revine acum, explicând de ce Europa a reușit să țină luminile aprinse în această iarnă, dând peste cap toate calculele economice ale Kremlinului.