Când a început invazia Ucrainei, scopul principal al Rusiei era, în mod clar, răsturnarea guvernului de la Kiev și instalarea unui regim-marionetă prietenos cu Rusia. Dar, din câte se vede acum, Planul A al lui Putin nu a funcționat așa cum a sperat. Armata ucraineană a ripostat mai mult decât anticipase, scrie The Week într-o analiză.

Zelenski a devenit un erou admirat în toată țara și în lumea democratică, în vreme ce armata Rusiei, tot mai demonizată, a suferit eșec după eșec. Dacă la asta adăugăm și sancțiunile economice impuse de guvernele occidentale, mult mai dure decât se aștepta Putin, trăgând linie, se poate spune că președintele rus a suferit o mare înfrângere, pe toate planurile.

Putin nu poate să facă tabula rasa din eșecul ucrainean

Desigur, Putin nu poate să facă tabula rasa din eșecul ucrainean, întorcându-se în țară cu mâinile goale. El trebuie să demonstreze că ceva-ceva tot a obținut: probabil o modificare a status quo-ului de dinaintea invaziei pentru a justifica pierderile economice uriașe suferite de Rusia și pentru a se proteja împotriva unei lovituri de palat.

Așa ajungem la Planul B, pe care Grayson Quay l-a rezumat recent. Astfel, Ucraina ar urma să „cedeze oficial Crimeea, Rusiei, să recunoască independența republicilor separatiste susținute de ruși din estul Ucrainei și să modifice Constituția, pentru a interzice aderarea țării sale la NATO și la Uniunea Europeană”. Apoi, guvernul lui Zelenski va putea să rămână la putere.

Un astfel de scenariu ar transforma Ucraina într-o zonă neutră între NATO și Rusia

Un astfel de scenariu ar transforma Ucraina într-o zonă neutră între NATO și Rusia. Și ar face o diferență semnificativă față de modul în care au funcționat lucrurile în timpul Războiului Rece, când liniile de separare dintre Vest și Est erau fixe și clare.

Atunci, fie erai de o parte a Cortinei de Fier, fie de cealaltă: Germania de Vest sau Germania de Est, Paris sau Praga. Astăzi, putem vedea deja acea diviziune puternică reinstalându-se, dar ceva mai la est: între statele Baltice și nordul Rusiei, între Polonia și Belarus.

Zonă Demilitarizată între vestul și estul Ucrainei

Dacă Putin ar fi pătruns în Ucraina, instalându-și un regim- marionetă la Kiev, linia de demarcație ar fi fost împinsă până la granița de vest a Ucrainei cu R. Moldova și statele NATO Polonia, Slovacia, Ungaria și România.

Dar pentru Putin acest lucru nu mai e posibil. De aici și ideea unui plan B, al transformării Ucrainei într-o Zonă Demilitarizată (DMZ) de peste 1.200 km lățime, între vestul și estul Ucrainei.

Rămâne de văzut dacă Putin va cere această demilitarizare factual sau doar de ochii lumii, ca de altfel și disponibilitatea lui Zelenski de a accepta orice îi cere Kremlinul. Și mai important este dacă SUA și NATO o vor accepta.

Este posibil să avem un răspuns mai devreme decât ne-am putea aștepta.