În Rusia au loc discuții pentru înlocuirea lui Vladimir Putin. Andri Cerniak, reprezentant al Ministerului Apărării al Ucrainei, a anunțat începutul unui război în Rusia între forțele de securitate, în special între Ministerul Apărării și Serviciul Federal de Securitate (FSB).

El a menționat că, în urma acestei confruntări, pot apărea distrugeri fizice – o astfel de opțiune nu trebuie exclusă.

„Conform estimărilor noastre, acesta este deja un război deschis între așa-numitele „turnuri” ale Kremlinului, care va avea ca rezultat distrugerea fizică a reprezentanților forțelor concurente”, a spus Cerniak, într-un comentariu pentru „RBK Ucraina”.

Dictatorul Vladimir Putin este slab

Conform sursei citate, după evenimentele recente din Federația Rusă, ei înțeleg că dictatorul Vladimir Putin este slab. Așa că acum toată lumea încearcă să câștige putere acolo.

„Putin nu mai poate controla și menține echilibrul. FSB și Ministerul Apărării al Rusiei înțeleg că aceasta este o șansă pentru ei de a câștiga o anumită victorie politică”, a spus Cernik.

De altfel, cei de la Politico au subliniat că puciul eșuat al lui Evgheni Prigojin a arătat fragilitatea regimului lui Vladimir Putin. La fel ca în timpul revoluției din 1917, opoziția din Rusia este divizată, fiind împărțită în facțiuni aflate în competiție care se suspectează reciproc și care au agende politice și ideologii diferite.

„Când colapsul final va avea loc, acesta va fi cel mai probabil unul haotic și violent. Cei mai puternici „siloviki” – oficiali importanți ai serviciilor de securitate din Rusia – nu vor ceda puterea cu ușurință, cel mai bun scenariu fiind acela în care aceștia ajung la un acord, punându-l în fruntea țării probabil pe premierul Mihail Mișustin. Dar, chiar și dacă lucrurile se vor desfășura în acest fel, cât de mult va trece până când diferitele facțiuni intră într-un conflict hrănit și de ultranaționaliștii pro-război. Iar dacă lucrurile se vor destrăma cu repeziciune, cum vor reacționa regiunile și minoritățile din Rusia care își doresc autonomie sau independență?”, a notat sursa menționată.

Discuții cu grupurile de opoziție aflate în exil

De câteva luni încoace, elemente ale serviciului de securitate FSB au purtat discuții cu grupurile de opoziție aflate în exil, potrivit unui dizident important care a cerut să rămână anonim. Există, deci, speranța că siloviki și grupurile de opoziție din Rusia ar putea ajunge la o înțelegere pentru a se asigura că înlăturarea lui Putin se va face în condiții cât mai pașnice, ambele grupuri temându-se de posibilitatea ca ultranaționaliștii să ajungă la putere și să pornească într-un război încă și mai feroce și nesăbuit în Ucraina. Totul este, însă, învăluit prea mult de imprevizibil.

„În mod intenționat sau nu, șeful Wagner Evgheni Prigojin, comandantul Wagner Dmitri Utkin și mercenarii lor au devenit „spărgătorii de gheață“ ai schimbării politice din Rusia”, a spus Pavel Luzin, profesor invitat al Școlii de Drept și Diplomație Fletcher de la Universitatea Tufts.

„Ceea ce a început ca o confruntare internă a declanșat ceea ce va fi o luptă de lungă durată pentru „moștenirea lui Putin“, pentru „Putinismul fără Putin“ și/sau pentru „Rusia postbelică/post-Putin”, a continuat Luzin.