Summitul BRICS va avea loc în Africa de Sud, eveniment la care ar trebui să participe și Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a primit deja invitație din partea Guvernului sud-african, însă el ar putea fi arestat dacă acceptă invitația.
Amintim că acest lucru este posibil după ce a fost emis un mandat internațional de arestare pe numele președintelui Rusiei, în urma conflictului armat din Ucraina.
Ministrul sud-african de Externe, Naledi Pandor, a confirmat lansarea invitației către președintele Vladimir Putin pentru Summitul BRICS, programat pentru luna august la Johannesburg. Din BRICS fac parte Brazilia, China, Rusia, India și Africa de Sud. Această asociere politică transnațională dorește să vie rivala Grupului celor Șapte State Industrializate (G7) și a Fondului Monetar Internațional (FMI).
Pentru apariția Curții Internaționale de Justiție, a fost semnat Statutul de la Roma, iar unul dintre semnatari este chiar Africa de Sud. În acest mod, Africa de Sud este obligată să îl aresteze pe Vladimir Putin dacă trece granița și să-l extrădeze la Haga.
Se caută modalități de a evita un scandal diplomatic
Așadar, pentru evitarea unui scandal diplomatic Executivul sud-african caută acum soluții. Săptămâna trecută, în timpul unei întâlniri pregătitoare a miniștrilor de Externe din BRICS, Naledi Pandor a precizat că summit-ul va avea loc în Africa de Sud.
Au existat zvonuri potrivit cărora președintele sud-african Cyril Ramaphosa ar putea considera mutarea evenimentului într-o țară care nu a semnat Statutul de la Roma, aici fiind vorba despre China, India și Federația Rusă.
Reuters a scris la un moment dat că un înalt oficial guvernamental sud-african a precizat că o altă cale prin care se poate evita un scandal diplomatic este cererea ultimei gazde a summit-ului să organizeze și ediția din acest an. Oficialul sud-african se referea la China.
La finalul lunii trecute, fostul președinte sud-african Thabo Mbeki a declarat că obligațiile legale arată că trebuie să îl aresteze pe Vladimir Putin, doar că nu pot face asta.
„Din cauza obligațiilor noastre legale, ar trebui să-l arestăm pe președintele Putin, dar nu putem face asta”, a declarat el.
Mai există două alte soluții – desfășurarea evenimentului în mediul online, așa cum s-a întâmplat din cauza pandemiei, sau retragerea invitației lui Vladimir Putin.
Totuși, retragerea invitației liderului de la Kremlin nu este un lucru chiar atât de ușor de făcut, o spune chiar și Dirk Kotze, profesor de științe politice la Universitatea din Pretoria.
„Africa de Sud acționează aici în rolul său de președinte prin rotație al BRICS. Este un eveniment BRICS, așadar, grupul BRICS trebuie să decidă împreună dacă îl anulează invitația președintelui Putin sau schimbă formatul summitului”, spune el.
Africa de Sud poate evita arestarea lui Putin prin părăsirea CPI
Pentru o perioadă lungă de timp, Africa de Sud a fost critică la adresa Curții Penale Internaționale (CPI). Mandatul de arestare al lui Vladimir Putin a reaprins dezbaterea în Congresul Național African (ANC) cu privire la apartenența la instituția juridică internațională.
O altă modalitate pentru a evita un scandal diplomatic este ieșirea Africii de Sud din Curtea Penală Internațional (CPI), subiect care a fost adus în discuție. Totuși, analiștii sunt de părere că acest lucru nu se va întâmpla.
În 2016, Africa de Sud și-a anunțat oficial intenția de a se retrage din CPI. Cu toate acestea, Curtea Supremă a țării a decis că această acțiune politică ar fi considerată neconstituțională. Această decizie a venit după ce Africa de Sud s-a confruntat cu critici pentru că nu l-a arestat în 2015 pe fostul președinte sudanez Omar al-Bashir, care era acuzat de genocid. Al-Bashir participase la un summit al Uniunii Africane desfășurat în Africa de Sud la acea vreme.
Anul acesta, președintele sud-african a adus din nou în discuție acest subiect, însă propriul partid a precizat că Africa de Sud nu va părăsi CPI.
Un avocat în drept penal internațional, care a lucrat la CPI spune „Chiar dacă Africa de Sud ar ieși cu succes din sistemul Statutului de la Roma, acum sau în viitor, obligația sa de a-l aresta pe Putin ar exista în continuare”.
Angela Mudukuti continuă și spune că acest lucru se poate întâmpla „deoarece în momentul în care a fost emis mandatul de arestare, Africa de Sud era semnatară a Statutului de la Roma. Acest fapt nu poate fi anulat”.
Africa de Sud va fi nevoită să-l aresteze pe Putin, în eventualitatea în care ar ieși din CPI, și pentru că trebuie să anunțe intenția cu un preaviz de douăsprezece luni.
Africa de Sud caută modalități legale de a evita arestarea liderului de la Kremlin
Africa de Sud mai are o opțiune pentru a nu-l aresta pe Putin dar și pentru a evita un scandal diplomatic, iar aceea este găsirea unei breșe în Statutul de la Roma.
Unii observatori spun că s-ar putea apela la Articolul 98 care precizează că pentru ca Putin să fie arestat trebuie să i se ridice imunitatea.
„Este o discuție foarte, foarte complicată și lungă, în care avocații se învârt în cerc. Articolul 98 prevede că imunitatea trebuie ridicată pentru ca cineva să fie arestat, dar pentru ca imunitățile să fie ridicate, ele trebuie să existe mai întâi. În acest caz cred că nu există nicio imunitate”, spune Angela Mudukuti.
Politologul Dirk Kotze spune că Statutul de la Roma nu are „nicio formă de imunitate pentru un președinte sau un șef de stat în exercițiu. Pur și simplu nu există. Dreptul internațional comun prevede imunitatea prezidențială în circumstanțe normale. CPI și Statutul de la Roma nu, ele exclud în mod expres orice formă de imunitate”.
Africa de Sud se confruntă cu un moment extrem de delicat
În încercarea de a face presiuni asupra guvernului pentru a lua măsuri și a-l aresta pe Putin în cazul în care acesta ar vizita Africa de Sud, partidul de opoziție Alianța Democratică a depus recent o cerere în instanță pentru a „elimina orice îndoială cu privire la angajamentele noastre”, după cum a declarat Glynnis Breytenbach, un fost procuror cunoscut pentru dedicarea sa în combaterea abuzurilor comise de înalți funcționari de stat. În prezent, în calitate de deputat și ministru al justiției în guvernul din umbră al opoziției, Breytenbach a subliniat importanța asigurării responsabilității.
În cazul în care Putin participă la summitul BRICS, guvernului sud-african pare să îi rămână două opțiuni: fie arestarea președintelui în exercițiu al unei puteri nucleare, fie alinierea deschisă cu Rusia, tensionând astfel și mai mult relațiile cu lumea occidentală.
Ziyanda Stuurman, expert în Africa la Eurasia Group, o companie de consultanță în domeniul riscurilor politice, observă că Africa de Sud se confruntă cu un moment extrem de delicat. Țara se luptă în timp real cu provocări geopolitice complexe, plasându-se într-o poziție dificilă, arată DW.