Președintele rus Vladimir Putin i-a spus miercuri omologului său francez, Emmanuel Macron, că orice încercare de a se amesteca în treburile unei țări suverane este „inacceptabilă”, în cadrul discuțiilor lor despre Belarus, a declarat Kremlinul. „Poziția de principiu” a Rusiei este că „toate încercările de amestec în treburile interne ale unui stat suveran și presiunii externe asupra autorităților legitime sunt inacceptabile”, potrivit președinției ruse.
Conversația telefonică dintre Putin și Macron a avut loc după întâlnirea de la Vilnius dintre președintele francez și liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia. Cu toate acestea, declarația Kremlinului nu a menționat-o.
De câteva săptămâni, Belarusul se confruntă cu proteste, după realegerea președintelui Aleksandr Lukaşenko, contestată de opoziție. Emmanuel Macron duce o politică de dialog cu Rusia, poziție care l-a pus uneori în dezacord cu aliații Uniunii Europene. Însă el a schimbat recent această politică, apropiindu-se astfel de linia mai dură a Germaniei, în special atunci când ministerul francez al Afacerilor externe a calificat otrăvirea adversarului rus Aleksei Navalnîi ca fiind un „act criminal”.
Macron a promis
În ceea ce privește dosarul Belarus, Emmanuel Macron a promis că va ajuta la medierea crizei politice din această ţară. „Obiectivul este o tranziție pașnică, eliberarea celor care rămân în închisoare pentru opiniile lor politice și organizarea alegerilor într-un cadru liber, sub supraveghere internațională”, a spus el, marți, în Lituania, după întâlnirea cu doamna Tihanovskaia. Aceasta urmează să vorbească în faţa deputaților francezi pe 7 octombrie, notează Le figaro.
Președintele francez a căutat recent să clarifice scopul „dialogului” pe care dorește să îl aibă Uniunea Europeană cu Moscova. „Acesta este ceea ce ne va permite să construim o relație mult mai stabilă și mai protectoare (cu Rusia)”, a spus el, miercuri, în timpul vizitei din Letonia. Emmanuel Macron a amintit că relația cu Rusia „s-a înrăutățit, din cauza conflictului ucrainean și a ocupării Ucrainei”. „Am implementat sancțiuni care au avut o eficiență redusă”, a recunoscut el. Dar îşi doreşte „o formă de normalizare a relațiilor noastre cu Rusia pentru că împărtășim același spațiu, pentru că vrem să nu mai existe atacuri cibernetice, să nu mai existe o destabilizare a democrației noastre şi dorim o soluţionare a conflictelor regionale, cu Ucraina în frunte”.