Impasul în care s-a ajuns privind ajutorul destinat Ucrainei îi face pe aliații Ucrainei să se gândească la ceva ce au refuzat să-și imagineze încă din primele zile ale invaziei Rusiei: o victorie a lui Vladimir Putin, scrie Bloomberg într-un comentariu.

Cu o asistență de peste 110 miliarde de dolari care este subiect de dispute la Washington și Bruxelles, cât timp va putea Kievul să mai rețină forțele ruse și să-și apere orașele, centralele și porturile împotriva atacurilor cu rachete este o întrebare care se regăsește pe buzele multora.

Dincolo de consecințele potențial catastrofale pentru Ucraina, unii aliați europeni au început să ia în calcul impactul unui eșec al NATO  în cel mai mare conflict din Europa de după Al Doilea Război Mondial.

Putin sperie omenirea: Efectul undei de șoc va fi resimțit în întreaga lume

Ei reevaluează riscurile pe care le-ar prezenta o Rusie încurajată pentru membrii alianței din est, potrivit unor surse.

Efectul undei de șoc vor fi resimțit în întreaga lume, în timp ce partenerii și aliații americani pun la îndoială cât de fiabile vor fi promisiunile de apărare  promise de Washington, susțin sursele respective.

Impactul unui astfel de regres strategic ar fi mult mai profund decât cel cauzat de spectacolul retragerii eșuate a SUA din Afganistan, în 2021, au spus aceștia.

În plus, se conturează perspectiva ca Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din SUA, de anul viitor, și să-și îndeplinească angajamentele publice de a se retrage din alianțele majore, inclusiv din NATO, și de a ajunge la un acord cu Putin cu privire la Ucraina.

Semnalul de alarmă se poate vedea în declarațiile publice ale liderilor. Acestea au căpătat un ton din ce în ce mai strident, pe măsură ce susținătorii acordării ajutorului Ucrainei își îndeamnă oponenții să nu țină asistența necesară Kievului ostatică priorităților politice interne, lucru care s-a întâmplat rar în dezbaterile anterioare.

„Dacă Ucraina nu mai are sprijin din partea UE și SUA, atunci Putin va câștiga”, a declarat prim-ministrul irlandez Leo Varadkar săptămâna trecută la summitul UE, unde liderii europeni nu au reușit să depășească opoziția privind cele 50 de miliarde de euro și abia au reușit să aprobe gestul, mai mult simbolic, de a deschide calea aderării Ucrainei.

Biden, schimbare de retorică

În SUA, președintele Joe Biden s-a angajat să susțină Ucraina „atâta timp cât putem”, o schimbare clară de retorică față de jurămintele anterioare de a face asta „atât timp cât va fi nevoie”.

Republicanii din Congres au refuzat să aprobe sprijinul de 61 de miliarde de dolari pentru anul viitor, până când Biden va ceda cererilor lor privind  aplicarea unor politici mai dure la granița de sud a SUA.

Până acum, eforturile de a ajunge la un acord au eșuat. Luni, Pentagonul a avertizat că banii pentru o nouă tranșă de arme pentru Ucraina se vor epuiza pe 30 decembrie, dacă legiuitorii nu acţionează.

Pe lângă creșterea scepticismului public cu privire la costul sprijinului pentru Ucraina, rezultatele dezamăgitoare ale contraofensivei Kievului din această vară – trupele ucrainene au avut doar câștiguri modeste împotriva forțelor puternice ale Rusiei – au alimentat dezbaterile, unii întrebându-se dacă obiectivul declarat al Ucrainei, de a recuceri întreg teritoriul ocupat de Putin, este realist.

În ultimul timp, unii oficiali au încercat să evidențieze succesele militare mai recente ale Kievului, inclusiv atacurile de succes asupra Marinei ruse din Marea Neagră, și mai puțin progresele uriașe pe teren observate în primul an de război.

„Există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la lipsa de mișcare a ajutorului pentru Ucraina, pe ambele maluri ale Atlanticului, și frustrarea că există o stagnare cu consecințe îngrozitoare pe câmpul de luptă”, a declarat Kristine Berzina, director general la German Marshall Fund la Washington. „Posibilitatea ca Ucraina să piardă și alte teritorii și chiar suveranitatea, rămâne o opțiune”.

Ucraina, forțată să accepte un acord de încetare a focului în condițiile Rusiei

Potrivit oficialilor europeni, este posibil ca Rusia să facă eforturi pentru a ocupa mai mult teritoriu și pentru a distruge infrastructura dacă Ucraina nu obține armele de care are nevoie pentru a se apăra. Dacă va ajunge în imposibilitatea de a se apăra, Ucraina ar putea fi forțată să accepte un acord de încetare a focului în condițiile Rusiei, au spus aceștia.

Susținătorii Ucrainei, atât în ​​UE, cât și în SUA, cred că este posibil ca ajutorul să fie aprobat într-o anumită formă, la începutul anului viitor. Dar este puțin probabil ca acest lucru să producă o descoperire majoră pe câmpul de luptă, susțin oficialii.

Dincolo de asta, perspectiva este din ce în ce mai neclară, chiar dacă impasul de pe teren arată clar ca lumina zilei că lupta ar putea continua în anii următori.

Având în vedere că forțele ruse pot fi mai apropiate de granițele Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, iar Crimeea va oferi Kremlinului o poziție dominantă în Marea Neagră, SUA ar trebui să facă o investiție semnificativă în forțele sale europene pentru a reprezenta un factor de descurajare credibil, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului într-un raport publicat săptămâna trecută.

SUA ar trebui să desfășoare o „parte considerabilă” a forțelor sale terestre, precum și un „număr mare” de avioane stealth.

Având în vedere limitările producției americane, acest lucru ar putea forța Casa Albă să aleagă între păstrarea unor forțe în Asia, pentru a apăra Taiwanul de o potențială lovitură a Chinei, sau descurajarea unui atac rusesc asupra NATO.