În cadrul unei conferințe despre apărarea țărilor baltice, oficiali de rang înalt din domeniul militar au discutat despre reacțiile posibile în fața unei invazii ruse în Europa Centrală și de Est. Detalii alarmante au fost prezentate, subliniind riscurile pe care le presupune atacul Rusiei asupra statelor din această regiune.
Avertismente despre expansionismul imperialist al Rusiei
Kestutis Budrys, consilierul pentru securitate națională al Lituaniei, a afirmat că în cazul în care Ucraina cade, Rusia își va îndrepta atenția asupra țărilor baltice, precum Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Această expansiune imperialistă reprezintă o amenințare serioasă pentru stabilitatea regională și internațională.
„Dacă atacă un centimetru din teritoriul lituanian, răspunsul va veni imediat. Nu în prima zi, ci în primul minut! Vom atinge toate țintele strategice pe o rază de 300 de kilometri. Vom ataca Sankt Petersburg direct”, a declarat generalul Rajmund Andrzejczak, fostul șef al Statului-Major polonez.
Trebuie să schimbăm narațiunea și să preluăm inițiativa
Andrzejczak a subliniat necesitatea de a modifica narațiunea defensivă, afirmând că Rusia trebuie să conștientizeze gravitatea repercusiunilor unui atac.
„Trebuie să schimbăm narațiunea și să preluăm inițiativa”, a declarat el, evidențiind că un atac asupra Poloniei sau a țărilor baltice ar semnifica și „sfârșitul lui Putin.”
Această abordare are scopul de a descuraja Kremlinul de la a comite acte agresive.
„Acesta este singurul mod în care Kremlinul poate fi descurajat de la o astfel de agresiune”, a adăugat el, indicând că această descurajare nu necesită utilizarea bombelor atomice.
Măsuri de apărare în Polonia și Lituania
În prezent, Polonia investește în armament avansat, achiziționând „800 de rachete cu o rază de acțiune de 900 de kilometri” pentru a se pregăti pentru un eventual atac rusesc.
Comandantul armatei lituaniene, Raimundas Vaiksnoras, a accentuat că Lituania trebuie să fie capabilă să riposteze fără a aștepta o decizie din partea NATO.
„Trebuie să fim capabili să ripostăm imediat pe cont propriu, fără a trebui să așteptăm decizia în anumite capitale NATO cu privire la a declara sau nu articolul 5”, a declarat Vaiksnoras.
Lituania se află în curs de achiziționare a mai multor sisteme HIMARS din SUA și a altor tipuri de arme grele, având ca obiectiv să poată lovi ținte situate la câteva sute de kilometri adâncime în teritoriul inamic.
Articolul 5 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice stipulează că un atac armat împotriva unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor.
Astfel, în baza dreptului la autoapărare, „va asista partea sau părţile astfel atacate, întreprinzând de îndată, individual şi de comun acord cu celelalte părţi, acţiunea pe care o consideră necesară, inclusiv utilizarea de forţă armată pentru restabilirea şi menţinerea securităţii.”
Posibilități de atac cibernetic asupra Moscovei
Un expert cibernetic dintr-o țară din Europa de Est a adus în discuție pregătirile în cazul unui atac rusesc. El a afirmat că țara sa a dezvoltat un concept pentru a oferi Rusiei „un șoc sistemic”, care ar paraliza funcționarea infrastructurii din Moscova.
„Dacă Rusia ne atacă, suntem bine pregătiți. Nu va mai exista nici un metrou sau lift funcțional la Moscova”, a spus expertul, subliniind intenția de a împiedica Kremlinul să se angajeze într-un „război de uzură pe care nu-l putem câștiga într-un timp foarte scurt.”
Aceste măsuri subliniază determinarea țărilor din Europa de Est de a se pregăti pentru o eventuală agresiune rusă și de a asigura stabilitatea în regiune.