În timp ce retragerea Rusiei în regiunea Harkov continuă, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat la începutul săptămânii că peste 40 de așezări au fost eliberate.

Agenția de presă rusă TASS a publicat un articol, care îl citează pe șeful „Republicii Populare Donețk”, o regiune separatistă pe care Rusia a recunoscut-o ca țară, înainte de invazie. Potrivit lui Denis Pușlin, șeful regiunii separatiste, „situația din Republica Populară Donețk este tensionată, dar forțele miliției populare au situația sub control”.

Forțele pro-ruse din Donețk se confruntă acum cu eșecuri uriașe

În realitate, Rusia și forțele pro-ruse din RPD se confruntă acum cu eșecuri uriașe în timp ce o ofensivă ucraineană de amploare le împinge înapoi. Articolul publicat de agenția TASS are ca scop, din câte se pare, să evidențieze eșecul RPD, zona separatistă folosită de Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei și ca locație în care au fost aduși voluntari străini și ucraineni capturați de trupele ruse.

Rusia a încercat să-și ducă războiul împotriva Ucrainei folosind non-ruși. Încă din 2014, Moscova a folosit oamenii din Donețk pentru a se lupta cu ucrainenii, ulterior dându-le OK-ul pentru a înființa „republicile populare Donețk și Lugansk”.

Retragere sub masca ”regrupării”

Un alt articol publicat de TASS susține că trupele ruse se „regrupează”. Aceștia sunt termenii propagandistici folosiți de regimurile autoritare atunci când forțele lor se retrag, subliniază Jerusalem Post.

„Pentru a atinge obiectivele declarate ale operațiunii militare speciale de eliberare a Donbasului, s-a decis regruparea forțelor ruse staționate lângă Balakleia și Izium, pentru a spori eforturile în direcția Donețk”, au spus rușii.

Contraofensiva reușită a Ucrainei

Unii experți militari cred că imaginea recentă a Ucrainei a fost a unei operațiuni de succes de respingere a rușilor. În ultimele zile ale lunii august, ucrainenii au lansat o contraofensivă pe linia frontului Herson, lângă Mykolaiv, ulterior Ucraina lansând o a doua ofensivă în zona Harkovului.

Deși nimeni nu poate spune care au fost progresele pe ambele fronturi, imaginea generală este aceea că Ucraina a folosit o simulare în sud, pentru a distrage atenția rușilor, în timp ce atacul principal a fost la Harkov. Rapoartele arată că rușii au fost respinși și numeroase zone au fost eliberate de forțele Kievului. Rămâne de văzut dacă armele furnizate de Occident dau roade și cum va reacționa Moscova, subliniază JP.

Rusia vrea un război în care alții să plătească prețul politicilor sale

Rusia participă în această săptămână la reuniunea Organizației de Cooperare de la Shanghai, alături de alte regimuri autoritare. Cel mai probabil, nu va dori să fie văzută ca o perdantă în Ucraina. Dacă Moscova îi va putea învinovăți pe separatiștii ucraineni pentru eșec, s-ar putea să scape cu fața curată.

Moscova a fost reticentă în a trimite un număr mare de trupe și avioane în Ucraina, preferând să ducă acest război cu o mână legată la spate. Practic, Rusia vrea să ducă acest război folosind alți oameni. Speră să distrugă Ucraina fără a fi nevoită să-i sacrifice pe ruși, riscând să pună sub semnul întrebării conducerea președintelui Vladimir Putin. Pe scurt, Rusia vrea un război în care alții să plătească prețul politicilor sale.