Lovitura supremă pentru Rusia ar putea veni de unde se așteaptă mai puțin. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut anunțul luni dimineață. Potrivit acestuia, în cursul zilei de astăzi va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, transmite Reuters.
”Aceasta este o dezbatere care, în orice caz, va fi ţinută”, a declarat Michel pentru postul de televiziune francez BFM TV.
Totodată, el a mai adăugat că sunt șanse ca Ucraina să intre în UE. Oficialul european subliniază faptul că blocul comunitar are un ”foarte solid” acord de asociere cu Ucraina, document care poate fi consolidat.
O reacție în acest sens a venit încă de duminică de la șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta și-a exprimat dorința în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Totodată, ea a subliniat că există deja mai multe domenii de cooperare între UE şi Ucraina.
De menționat este faptul că reacția Bruxelles-ului vine după ce în cursul zilei de sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat pentru o decizie rapidă în această privinţă.
Ce prevede acordul dintre UE și Ucraina
Trebuie menționat și faptul că, acordul de asociere UE-Ucraina, care include un acord de liber schimb aprofundat şi cuprinzător, a pus bazele unei asocieri politice şi unei integrări economice între UE şi Ucraina, oferind acces reciproc liber pe piaţă.
În același timp, documentul stabilește și o serie de reguli de bază pentru cooperare în domenii ce includ energia, transportul şi educaţia și solicită Ucrainei să implementeze reforme şi să respecte principiile democratice, drepturile omului şi statul de drept.
Amintim faptul că UE este principalul partener comercial al Ucrainei, reprezentând peste 40% din comerţul internaţional al acestei ţări. Mai exact, începând cu anul 2014, peste 17 miliarde de euro în granturi şi împrumuturi au fost mobilizate de instituţiile financiare ale UE pentru a susţine reformele din Ucraina, aplicând totodată condiţionalităţi în funcţie de progresul în realizarea acestor reforme.
În același timp, la data de 16 februarie a acestui an, PE a aprobat un împrumut macrofinanciar de 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să-şi acopere nevoile de finanţare în 2022. Câteva zile mai târziu însă, războiul a început.