Dacă sentimentele anti-război din Rusia continuă să crească, iar rușii vor avea curajul să se ridice, în număr tot mai mare, împotriva represiunii brutale, popularitatea lui Putin ar putea deveni o amintire, subliniază The Conversation.

De la venirea la putere în 2000, președintele Vladimir Putin s-a bucurat de o popularitate tot mai mare în rândul rușilor, care i-ar face invidioși pe orice lideri occidentali. Înaintea războiului declanșat împotriva Ucrainei, ratingul de aprobare al lui Putin era de 71%, potrivit unui sondaj independent. Iar cercetările au arătat că acest suport masiv nu era o ficțiune sau o măsluire a cifrelor.

Pe măsură ce Rusia își continuă asaltul asupra Ucrainei, o privire asupra percepției publice asupra lui Putin de-a lungul acestor ultimi 22 de ani ne poate ajuta să înțelegem cum vor reacționa rușii la acest război violent ​​și cum va fi afectată popularitatea liderului de la Kremlin.

Redresarea economică și stabilitatea

Conform cercetărilor citate de The Conversation, ca și în cazul altor lideri autoritari performanța economică este cea care stă la baza unui sprijin constant al rușilor pentru Putin în ultimii 20 de ani. După prăbușirea economică a Rusiei din anii 1990, Putin s-a concentrat pe redresarea economică și pe stabilitate pentru a-și susține popularitatea. Și a reușit în mare parte ce și-a propus.

Factori practici, precum bunăstarea financiară și ratele inflației, domină în prezent percepția multor ruși privind guvernul.

Având în vedere că Occidentul impune acum Rusiei sancțiuni economice paralizante, e greu de crezut că rușii vor mai putea avea același sentiment de confort financiar și că vor mai putea aplauda impasibili acțiunile lui Putin.

Trebuie spus totuși că Putin este popular și datorită faptului că a condus Rusia cu mână forte. Iar faptul că degajă o anumită masculinitate evidentă și are comportamentul unui ”om din popor” nu au făcut decât să-i sporească popularitatea în rândul conaționalilor.

Cu toate acestea, nici factorii economici majori, nici renașterea geopolitică nu spun toată povestea din spatele sprijinului pentru Putin și regimul său.

Rușii vor ca liderii politici să poată fi trași la răspundere

Anumite cercetări au arătat că ratingul de aprobare al rușilor față de Putin a scăzut atunci când dorința lor de a vota pentru primarul unui oraș este confiscată de regim. Dovezile arată că rușii vor ca liderii lor politici să poată fi trași la răspundere. Sentimentul că nimeni nu-i ascultă poate duce la neîncredere în sistem, dar și în Putin.

În ultimii ani, Rusia a plonjat într-un mod din ce în ce mai represiv de guvernare autoritară. Opoziția și mass-media independentă au fost stârpite rând pe rând. Această tendință nu va face decât să-i antagonizeze și mai mult pe mulți ruși, care doresc ca vocile lor să fie auzite. Acest nou război economic și diplomatic cu Occidentul nu va face decât să adâncească tendințele izolaționiste și antidemocratice ale regimului și să ducă la o deconectare și mai mare a publicului de autorități.

O veste proastă pentru Putin

Unii au început să înțeleagă natura distructivă a războiului dus de țara lor împotriva Ucrainei. Mii de oameni au fost arestați pentru că au participat la proteste împotriva războiului din Ucraina. Iar asta ar putea fi o veste proastă pentru Putin, al cărui sprijin în Rusia se bazează mai ales pe apatia politică.
Rușii încep să afle tot mai mult despre nelegiuirile regimului Putin tocmai din aceste proteste, descoperind că există mai mulți disidenți în Rusia decât credeau. Anumite cercetări au arătat că, atunci când rușii realizează că nivelurile de aprobare ale lui Putin nu sunt atât de mari pe cât bănuiau, ajung să-și reconsidere poziția față de el.

Puterea poporului rus nu ar trebui nesocotită

Este clar că popularitatea lui Putin este fundamentată în mare măsură pe lucruri reale, nu imaginare. Acest fundament poate fi zdruncinat puternic de războiul sângeros pe care-l duce. Dacă sentimentele anti-război din Rusia continuă să crească, iar oamenii își vor regăsi curajul necesar pentru a se ridica împotriva represiunii brutale, s-ar putea ca popularitatea lui Putin să se risipească.

Putin are însă o bază largă de sprijin și o mașinărie de propagandă pe care le poate folosi pentru a limita daunele aduse reputației sale. Cu toate acestea, revolta maselor și chiar o revoluție nu mai sunt ceva neobișnuit în regimurile autoritare. Puterea poporului rus nu ar trebui nesocotită.