Potrivit unei analize realizată recent de The Telegraph, invadarea ilegală a Ucrainei este un real dezastru, iar Vladimir Putin a comis trei greșeli flagrante. Publicaţia britanică a oferit explicații detaliate despre greșelile respective.
Invadarea Ucrainei este un eșec total! Vladimir Putin a comis trei greșeli enorme
Conform informațiilor transmise de The Telegraph, președintele rus Vladimir Putin a comis trei greșeli majore de când a trimis armata rusă în Ucraina, respectiv: s-a bazat pe susținerea rușilor, a negat existența poporului ucrainean și s-a bazat pe un Occident dezbinat.
Potrivit sursei citate, invadarea nejustificată a Ucrainei nu va avea niciodată aceeaşi susținere publică precum anexarea Peninsulei Crimeea din 2014. În plus, protestele împotriva războiului din Rusia se înmulțesc treptat, iar populația rusă s-ar putea să aibă o reacție neașteptată când va afla numărul real al persoanelor ucise în conflictul militar din Ucraina.
De altfel, propaganda guvernanților ruși va eșua, chiar dacă controlează, acum, televiziunea de stat și au închis rețelele de socializare. La un moment dat, cetățenii ruși vor afla de crimele de război comise de Vladimir Putin în Ucraina, Rusia fiind amenințată de o instabilitate politică.
Putin a subestimat poporul ucrainean
Vladimir Putin a fost naiv când a subestimat devotamentul poporului ucrainean pentru țara sa. Conform sursei citate, președintele rus era convins că ucrainenii sunt „rușii mici”, care îi vor aclama cu urale de bucurie pe „eliberatorii ruși”, însă realitatea a fost complet diferită.
La sosirea armatei ruse în Ucraina, militarii ucraineni i-au „întâmpinat” cu rachete și drone. În plus, crimele de război împotriva civililor ucraineni au distrus orice sentimente rusofile din Ucraina.
În plus, Vladimir Putin era ferm convins că Occindetul va impune aceleaşi sancțiuni superficiale, exact ca-n 2014, însă, acum, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au fost unite și au impus sancțiuni aspre asupra economiei ruse.
Reamintim că marți, 15 martie, UE a aplicat noi sancțiuni economice împotriva Kremlinului și a retras Rusiei „clauza națiunii celei mai favorizate.”
UE, noi sancțiuni usturătoare împotriva Rusiei
Uniunea Europeană a aplicat Rusiei o nouă tranșă de sancțiuni pe care oficialii europeni au catalogat-o drept o o decizie istorică și o sancțiune fără precedent, asta după ce miniștrii europeni de finanțe au aprobat, marți, al patrulea pachet de sancțiuni pentru Rusia, care vizează peste 600 de cetățeni ruși și au retras Rusiei „clauza națiunii celei mai favorizate”.
Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a numit o decizia ca fiind una „istorică”, pe motiv că acesta este „cel mai rapid și mai puternic pachet de sancțiuni adoptat vreodată de Uniunea Europeană în istoria sa”, au declarat miniștrii de finanțe europeni, potrivit Mediafax.
Roman Abramovici, printre cei vizați de acțiuni
Cu toate că numele persoanelor și entităților rusești incluse în noua rundă de sancțiuni, a patra, nu au fost dezvăluite până acum, într-o copie a textului juridic apare numele lui Roman Abramovici, care este descris ca un „oligarh rus care are legături strânse și de lungă durată cu Vladimir Putin”.
„El a avut acces privilegiat la președinte și a menținut relații foarte bune cu acesta. Această legătură cu liderul rus l-a ajutat să își mențină averea considerabilă. El este unul dintre principalii acționari ai grupului siderurgic Evraz, care este unul dintre cei mai mari contribuabili din Rusia”, se arată în textul citat de The Guardian.
Noi interdicții pentru Rusia
Sancțiunile au fost extinse pentru a include, „oligarhi cheie, lobbyiști și propagandiști care „împing” Kremlinul în ceea ce privește invazia din Ucraina, precum și companii cheie din sectoarele aviației, militar și cu dublă utilizare, construcții navale și de mașini”, a precizat Consiliul European într-un comunicat.
„Va exista o nouă interdicție asupra unor exporturi, cum ar fi bunurile de lux, și vom retrage statului rus clauza națiunii celei mai favorizate în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, care ne va permite tuturor celor 27 de state membre să creștem nivelul tarifelor comerciale pentru toate bunurile rusești”, a mai spus Maire.
Întrebat dacă vor exista și alte sancțiuni, Maire a spus „Vă pot confirma ceea ce a spus Emmanuel Macron săptămâna trecută: toate opțiunile rămân pe masă”.