Întrucât agresiunile militare ruse continuă în Ucraina, Comisia Europeană a impus noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, urmărind să-i blocheze resursele financiare folosite în războiul actual.
„Invazia nemiloasă a Rusiei în Ucraina continuă. Civilii sunt atacaţi neîncetat, inclusiv şcolile, blocurile de locuit şi spitalele. Şi, în pofida propunerilor repetate ale părţii ucrainene, Rusia nu a manifestat voinţa de a se implica serios în negocieri pentru o soluţie diplomatică.
În schimb, auzim doar minciuni şi acuzaţii false. În mod cinic, coridoarele umanitare fie nu se deschid, fie sunt bombardate de armata rusă imediat după anunţarea creării acestora.
În acest context, astăzi, Uniunea Europerană şi partenerii din G7 continuă acţiunile coordonate pentru intensificarea presiunilor economice asupra Kremlinului. Cele trei serii de sancţiuni masive adoptate deja şi extinderea scopului acestora săptămâna aceasta au afectat foarte dur economia Rusiei. (…)
Mâine vom adopta o nouă serie de măsuri pentru a izola Rusia şi mai mult, pentru blocarea resurselor folosite în acest război barbar”, a transmis Comisia Europeană, conform Mediafax.
Rusia și-a pierdut statutul celei mai favorizate naţiuni pe pieţele internaţionale
Rusia a fost suspendată din Fondul Monetar Internaţional şi din Banca Mondială. De altfel, nici elitele ruse, apropiate de președintele rus Vladimir Putin, nu au fost scutite de noile sancțiuni europene. Nu doar persoanele respective sunt vizate, ci și familiile lor.
„În primul rând, vom retrage Rusiei statutul celei mai favorizate naţiuni pe pieţele internaţionale. Acest lucru va conduce la anularea beneficiilor importante de care Rusia se bucură în calitatea de membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). (…) Vom suspenda şi drepturile Rusiei de apartenenţă la principalele instituţii financiare multilaterale, inclusiv în Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.
În al doilea rând, vom continua să exercităm presiuni asupra elitelor ruse apropiate de Vladimir Putin, asupra familiilor şi colaboratorilor acestora. De aceea, minisştrii de Finanţe şi de Interne din Grupul G7 se vor întâlni săptămâna viitoare pentru coordonarea grupului de acţiune pe care l-am creat în scopul de a-i viza pe acoliţii lui Putin. În al treilea rând, ne asigurăm că statul rus şi elitele nu vor putea folosi criptoactive pentru evitarea sancţiunilor”, a explicat Comisia Europeană.
UE interzice exporturile de fier și oțel din Rusia
De atfel, exporturile cu produse de lux spre Rusia şi importurile de fier şi oţel din Rusia au fost blocate.
„În final, vom propune interzicerea noilor investiţii europene în sectorul energetic din Rusia. Nu putem alimenta dependenţa de energie pe care vrem să o lăsăm în urmă”, a adăugat Comisia Europeană.
Spre final, oficialii europeni au transmis că vor oferi asistenţă macrofinanciară de urgenţă de 300 de milioane de euro Ucrainei.