Războiul din Ucraina determină Uniunea Europeană să continue cu seria de sancțiuni aplicate împotriva Rusiei. Acum, s-a vorbit inclusiv de eliminarea dependenței față de energia rusă.
Uniunea Europeană a anunțat marți că va reduce importurile de gaze rusești cu două treimi în acest an și va elimina nevoia generală de petrol și gaze rusești „cu mult înainte de 2030”, a anunțat CNN.
În prezent, mare parte din țarile UE sunt dependente în mare măsură de gazele rusești. Potrivit datelor Eurostat, cea mai mare dependență de gazele rusești o are Ungaria, cu 25% din necesarul său importat din Rusia; urmează Slovacia, cu 22%, Moldova- 17%, Austria- 15% și Germania- cea mai mare economie a continentului importă 14% din necesarul său de gaze din Rusia.
România are doar 7% din gazul său importat din Rusia.
UE depinde de Rusia pentru aproximativ 40% din gazele sale naturale
UE a explicat că intenționează să-și elimine dependența de gazul rusesc prin „diversificarea aprovizionării cu gaz, prin importuri mai mari de GNL și conducte de la furnizori non-ruși, volume mai mari de producție și importuri de biometan și hidrogen regenerabil; prin reducerea mai rapidă a utilizării combustibililor fosili în casele, clădirile, industrie și sistemul nostru energetic, prin creșterea eficienței energetice, creșterea surselor regenerabile, electrificare și eliminarea blocajelor infrastructurii”.
Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ 40% din gazele sale naturale. Rusia furnizează, de asemenea, aproximativ 27% din petrolul pe care UE îl importă în fiecare an.
Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat luni că Rusia ar putea întrerupe furnizarea de gaz către Germania prin conducta Nord Stream 1, ca represalii după ce cancelarul Olaf Scholz a blocat proiectul conductei Nord Stream 2.
Măsuri pentru a contracara creșterea prețurilor la energie
UE a anunțat, de asemenea, o serie de măsuri pentru a contracara creșterea prețurilor la energie cu care se confruntă blocul comunitar de câteva luni, acum exacerbate de îngrijorările legate de întreruperea aprovizionării, inclusiv potențiale limite temporare de preț și ajutoare de stat pe termen scurt pentru companiile afectate de prețurile ridicate la energie.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut că trebuie să devenim independenți de petrolul, cărbunele și gazele rusești.
„Pur și simplu nu ne putem baza pe un furnizor care ne amenință în mod explicit. Trebuie să acționăm acum pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la energie, pentru a diversifica furnizarea de gaze pentru iarna viitoare și pentru a accelera tranziția către energie curată.”, a comentat Ursula von der Leyen.
Comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, a precizat că cei de la Comisia Europeană vor propune ca până la 1 octombrie stocarea de gaze în UE să fie umplută până la cel puțin 90%.