Lovitura momentului primită de Rusia. A început ancheta pentru posibilele crime de război din Ucraina. Curtea Penală Internațională este cea care se va ocupa de acest caz, în urma plângerilor primite.
După ce Rusia a fost acuzată că a bombardat civili, o anchetă privind posibilele crime de război din Ucraina a fost începută de Curtea Penală Internațională, scrie BBC.
O primă reacție în acest sens a venit de la procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI). Potrivit acestuia sunt strânse o serie de dovezi privind presupusele crime de război, crime împotriva umanității și genocid. Amintim faptul că această anchetă a fost inițiată după ce 39 de națiuni au cerut deschiderea ei.
În timp ce ancheta este în plină desfășurare, Ucraina se destramă de la un moment la altul. Doar în ultimele zile, mai multe orașe, inclusiv capitala Kiev, Harkiv și Herson, au fost bombardate puternic, iar bilanțul morților continuă să crească.
Având în vedere situația actuală, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat deja Moscova de crime de război, după ce mai mulți civili și-au pierdut viața în timpul bombardamentelor.
Încă de la începutul săptămânii, procurorul-șef al CPI, Karim Khan, anunța că intenționează să deschidă o anchetă asupra evenimentelor din Ucraina „cât mai repede posibil”. Pe de altă parte, sesizarea făcută de cele 39 de națiuni, inclusiv Regatul Unit, Franța și Germania, a permis lansarea acesteia fără a fi nevoie de aprobare judiciară.
Ce sancțiuni riscă Rusia
Toate acuațiile privind crimele de război și cele împotriva umanității vor fi analizate de procuror. Totodată, ar urma să fie luate în calcul și cele din 2013, înainte de anexarea Crimeei de către Rusia în anul următor.
Mai departe, CPI poate pune sub acuzare pentru cele mai grave crime care privesc comunitatea internațională, acolo unde statele nu pot sau nu doresc să facă acest lucru. Pe de altă parte, trebuie menționat faptul că instanța nu are forță de poliție proprie și se bazează pe cooperarea statului pentru arestarea suspecților.
În ceea ce privește pedepsele pe care CPI le poate impune, ele pot include pedepse cu închisoarea și amenzi.
Amintim faptul că în ultima săptămână, potrivit datelor publicate de serviciul de stat de urgență al Ucrainei, peste 2.000 de civili au fost uciși de la începutul invaziei ruse de joia trecută. Pe de altă parte, cifra nu a fost verificată independent.
Înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru refugiați a declarat că aproximativ un milion de persoane au fugit deja din țară.