În primul rând, subliniază Fox News, Rusia are resursele militare (convenționale și asimetrice) pentru a pune stăpânire pe Ucraina în mod decisiv și rapid.

Dar acest lucru nu s-a întâmplat, probabil, din trei motive.

1. Putin mută pionii ca un maestru de șah pentru a crește presiunea și tensiunea și a-și consolida poziția de negociere.

Prin anexarea zonelor importante din punct de vedere strategic, cum ar fi Sevastopol în Crimeea, Putin creează o zonă-tampon de dimensiunea Texasului împotriva unui viitor atac imaginar al NATO.

În acest război imaginar, cea mai mare parte a luptei și devastările care le-ar produce ar avea loc mai degrabă pe stepele imense ale Ucrainei, decât pe teritoriul Rusiei. Râul Nipru este, de asemenea, o linie naturală ideală de apărare pentru a opri o armată NATO care marșează spre Moscova.

2. Liderii militari ai lui Putin au făcut gafă după gafă în ceea ce ar fi putut fi o victorie rapidă și o preluare rapidă a puterii. S-au lăsat duși de valul uriaș al propagandei ruse, crezând că vor intra în țară și vor fi primiți ca niște eliberatori de sub „jugul” guvernului pro-occidental al lui Zelenski.

De la „Salvăm Ucraina!” la ”Cucerim Ucraina!”

Din acest motiv, au folosit o forță armată destinată unei ocupații blânde și nu cele mai capabile unități de luptă ale sale. De asemenea, au subestimat voința poporului ucrainean de a rezista asimilării forțate în sfera rusă și capacitatea propriilor trupe de a trece de la mentalitatea „Salvăm Ucraina!” la „Cucerim Ucraina!”. În Rusia trăiesc mulți ucraineni, dar și invers, așa că acest război poate fi considerat un fratricid.

3. Putin și-a desfășurat armata la graniță bănuind că amenințarea cu o invazie va speria Ucraina, iar Occidentul se va supune, docil, cererilor sale. Pentru că asta nu a funcționat, generalii ruși au conceput o invazie ad-hoc.

Totul s-a sfârșit printr-un atac lipsit de forță, pe o vreme mai puțin decât ideală, cu rezultate pe care le vedem la televizor, cu multe victime și un progres frustrant de lent.

Războaiele din sec XXI nu mai sunt purtate și câștigate cu armate tradiționale, avioane și tancuri

Primul scenariu este cel mai probabil, date fiind ambițiile calculate ale lui Putin de a readuce Rusia la gloria și dimensiunea fostei URSS. Dar, în aproape oricare dintre aceste trei scenarii, Ucraina este foarte probabil să câștige în final. De ce?

Pentru că războaiele din secolul XXI nu mai sunt purtate și câștigate în mod convențional cu armate tradiționale, cu avioane, tancuri și infanterie. Ele sunt dispersate, asimetrice și se desfășoară în umbra străzilor și mai ales pe internet.

O economie interconectată înseamnă că Vladimir Putin se confruntă cu sancțiuni într-o lume modernă în care activitățile bancare globale și lanțurile de aprovizionare pot fi oprite cu un simplu clic, și nu cu bombardiere care distrug fabricile și căile ferate sau cu submarine care scufundă navele comerciale.

Lecția cecenă

Istoria ne-a învățat, de asemenea, că o mică insurgență, bine motivată, poate supraviețui și poate învinge un adversar mult mai mare. Acesta este motivul pentru care în lumea de astăzi au loc tot mai multe războaie de gherilă.

O țară precum Statele Unite ar putea să prelungească durata unei insurgențe și, așa cum s-a văzut în Vietnam, Afganistan și Irak, mișcările de gherilă sunt aproape imposibil de învins.

Într-un război lung de gherilă, Rusia se va confrunta, ani la rând, cu uciderea civililor și a insurgenților ucraineni, dar și cu moartea a mii de soldați ruși. Având în vedere numărul mare de ucraineni care trăiesc în Rusia, propriul său teritoriu ar putea deveni ținta atacurilor teroriste, așa cum au avut loc și în timpul conflictului cecen. Operațiunile militare convenționale ale Rusiei din Cecenia au durat un an și apoi a urmat un război de gherilă, timp de nouă ani, care s-a încheiat abia în 2017. Peste 250.000 de oameni au murit. Rusia a recunoscut că a pierdut aproximativ 6.000 de soldați ruși, dar numărul real poate fi mult mai mare.

Singura alegere a lui Putin ar fi să impulsioneze negocieri dure, urmate de o retragere completă a forțelor ruse. În caz contrar, riscă să se afunde într-un război distopic.