Putin e terminat! UE dă lovitura de grație Rusiei: Suntem pregătiți

Vladimir Putin doliu

Germania se pregătește activ în ceea ce privește această decizie, pe care ar putea-o lua până la finalul acestui an. În același timp, Franța spune că este oricând pregătită să facă acest pas, dar consideră că ar fi nevoie de o unitate europeană în această privință.

Mai exact, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este de părere că Germania va putea opri importul de petrol rusesc „în acest an”.

Germania ar putea opri importurile anul acesta

Vorbind la o conferință de presă cu premierul britanic Boris Johnson în timpul unei vizite la Londra, Scholz a declarat că Germania „lucrează activ” pentru a deveni independentă de importurile de petrol rusesc, transmite CNN, potrivit Mediafax.

Cancelarul german a declarat că el crede că Germania va putea să pună capăt importurilor în acest an, dar a adăugat că va fi nevoie de mai mult timp pentru ca Germania să renunțe la gazul rusesc.

Renunțarea la importurile de energie rusească necesită investiții și infrastructură, a spus Scholz, adăugând că Germania a pregătit măsuri pentru a deveni independentă de importurile de energie rusească „înainte de începerea războiului, deoarece știam că această problemă va apărea”.

Franța pregătită să interzică petrolul rusesc

De asemenea, Franța este pregătită să interzică petrolul rusesc, potrivit declarațiilor de vineri ale ministrului francez de Finanțe Bruno Le Maire, mai transmite sursa citată.

Le Maire a calificat atacul asupra unei gări din Kramatorsk, soldat cu cel puțin 50 de morți, drept „un masacru” și a declarat că cei responsabili trebuie „identificați, urmăriți și eventual condamnați pentru aceste crime”.

Franța nu vrea să aștepte, iar o interdicție asupra petrolului ar schimba jocul, a spus Le Maire, dar a adăugat că este nevoie de unitate europeană pentru a pune în aplicare sancțiuni mai stricte în domeniul energiei.

„În ceea ce privește Franța, suntem pregătiți să mergem mai departe și să decidem o interdicție asupra petrolului și sunt profund convins că următorii pași și următoarele discuții se vor concentra pe această chestiune a interzicerii petrolului rusesc”, a spus el.

Le Maire a subliniat totuși că sancțiunile actuale convenite de UE sunt foarte eficiente.

Conform ultimelor date ale Comisiei Europene, UE importă 90% din gazele pe care le consumă iar Rusia asigură 40% din această cantitate. În plus, 27% din importurile de petrol şi 46% din cele de cărbune provin din Rusia.