Invazia Ucrainei nu decurge așa cum a planificat Vladimir Putin. Potrivit Ministerului Apărării din Ucraina, după mai multe zile de lupte în Ucraina, Rusia a pierdut peste mii de militari și zeci de tancuri.
A devenit evident că forțele ucrainene au organizat o rezistență care, până acum, a avut succes, potrivit Vox. Iată de ce această invazie a Ucrainei nu le-a ieșit rușilor așa cum ar fi vrut.
În ultimii ani, s-a vorbit mult despre dezvoltarea războiului hibrid de către Rusia. Mai precis, despre fuzionarea tacticilor convenționale – trupe terestre și campaniile aeriene – alături de manipularea informațiilor și războiul electronic (bruiajul semnalelor). Dar și despre noua doctrină militară a Rusiei.
Pe frontul informațional, Rusia pare să piardă războiul
Cu toate acestea, pe frontul informațional, Rusia pare să piardă războiul. Volumul uriaș de videoclipuri și informații care vin din Ucraina în timp real, plus un președinte ucrainean tânăr, priceput la rețelele sociale și partajarea informațiilor, s-au dovedit a fi un antidot puternic împotriva dezinformării Kremlinului.
Este concluzia lui Mason Clark, analist-șef la Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank cu sediul la Washington.
„A fost interesant de urmărit modul în care Kremlinul a pierdut clar controlul asupra narațiunii în jurul acestui război”, afirmă Mason Clark, ale cărui cercetări se concentrează pe capacitățile și strategia militară ale Rusiei.
De ce nu au folosit rușii capacitățile militare cu care s-au lăudat
Pe de altă parte, mobilizarea exemplară a ucrainenilor la nivel național a adăugat un element suplimentar acestui conflict, mulți civili luând arma-n mână, învățând să facă cocktail-uri Molotov sau pur și simplu punându-se în fața tancurilor.
Clark a făcut câteva observații asupra conflictului și asupra resurselor pe care Rusia încă nu le-aruncat în război, deși are puterea de a o face.
El spune că forțele ruse și ucrainene luptă cu echipamente aproximativ egale. Dar, a remarcat Clark, în mod ciudat, rușii nu au folosit până acum în Ucraina capacitățile militare cu care s-au lăudat și nici nu au recurs la temutul „război electronic”. Cel mai important, în toate aceste zile, Rusia n-a reușit nici să lovească centrele militare ucrainene de comandă.
”Nu am văzut deloc în aceste zile acele arme de ultimă generație, fie rachete de croazieră, fie avioane de luptă sau bombardiere strategice”, spune Clark.
Probabil, adaugă el, Putin a calculat greșit planurile privind o dezarmare rapidă a armatei ucrainene și încearcă să evite utilizarea unor rachete și a unor lovituri aeriene, prin care poate distruge pozițiile defensive ucrainene, pentru a-și susține teoria conform căreia acesta nu este un război real și nu necesită acest tip de utilizare a puterii de foc.
Când își vor recalibra rușii abordarea și vor trece la desfășurarea de forțe suplimentare
”Problema este dacă și când își vor recalibra rușii abordarea și vor trece la desfășurarea de forțe suplimentare, folosind aceste abordări mult mai dăunătoare pentru a cuceri Kievul sau Harkovul.
Oricât de dăunătoare au fost până acum loviturile asupra Kievului și a altor orașe, nu am văzut toate acele capacități militare performante, pe care armata rusă le are și le poate aduce, așa cum a făcut-o, de exemplu, în Siria, sau în războiul din Cecenia, la începutul anilor 2000”, subliniază el.
Expertul spune, de asemenea, că încă nu s-au observat atacuri pentru a elimina Marina ucraineană și nu s-a văzut nicio implicare a infanteriei navale rusești în acest conflict, deși mulți analiști anticipau acest lucru înainte de ofensivă.
”O ipoteză ar fi că Rusia ar putea doar să încerce să securizeze porturile cu forțe terestre, înainte de a putea ateriza și a-și aduce navele pentru a oferi un sprijin suplimentar de foc, pentru că nu vor să riște prea mult”, adaugă el.