Liderul PSD a fost întrebat dacă consideră că Vladimir Putin se face vinovat pentru perioasa grea prin care trece România. Acesta a precizat că „este şi Putin unul dintre vinovaţi, dar există şi o vină internă în guvernările anterioare”. Ciolacu a amintit decizia de liberalizare a pieţei energiei, pe care a descris-o drept una „superficială”.
„Este de vină şi Putin. România, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria… noi şi Polonia şi Cehia suntem cei mai afectaţi, ţinând cont de apropierea de Ucraina. Este şi Putin unul dintre vinovaţi, dar avem şi o vină internă în guvernările anterioare, unde s-a făcut o liberalizare total haotică la energie şi superficială, din punctul meu de vedere, cu o abordare simplistă”, a afirmat Marcel Ciolacu duminică, în emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, întrebat dacă este de acord cu afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis conform căreia preşedintele rus Vladimir Putin este vinovat pentru scumpirile cauzate de inflaţie.
Marcel Ciolacu a precizat că reproşul nu este neapărat la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu, actual deţinător al portofoliului, ci la adresa întregului Guvern şi a fostului premier, el argumentând că „un ministru nu ia deciziile de capul lui”.
Liderul PSD a mărturisit şi că merge la cumpărături uneori şi că, făcând un calcul cu fiul său, a constatat că plăteşte cu 30-35% mai mult în ultima perioadă.
Ciolacu pune tunurile pe multinaționale
Acesta a precizat că este nevoie de „discuţie instituţională” între statul român şi companiile multinaţionale pentru ca acestea să nu mai exporte capitalul şi să îşi trateze cu „respect” salariaţii.
„Să fie o discuţie instituţională şi să găsim calea de mijloc. Multinaţionalele normal că au foarte mulţi analişti financiari şi găsesc totdeauna optimizările fiscale ca să facă faţă sau să exporte capitalul din România. Şi atunci, trebuie o discuţie instituţională între statul român şi multinaţionale şi găsită calea de mijloc astfel încât nici dânşii să nu plătească aşa de mulţi bani la avocaţi şi analiştii financiari să găsească optimizările şi nici statul să nu fie nevoit să-şi arate muşchii ca să… Totuşi, trebuie oprit exportul acesta al veniturilor. Poate ar trebui o abordare – cei care au compania mamă în România, cei care au compania mamă în alt stat. Rezidenţial şi nerezidenţial”, a afirmat Marcel Ciolacu în emisiunea Insider Politic.
Ciolacu a precizat că multinaționalele plătesc impozite mari.
Îngheață angajările la stat?
Mai mult, liderul PSD susține că îngheţarea angajărilor la stat este „decizia corectă”, pentru că „cineva, undeva, a scăpat frâiele”.
„Înseamnă că am luat decizia corectă. Înseamnă că cineva, undeva, a scăpat frâiele şi atunci vii cu o măsură care să stopeze acest lucru. Am zis că ieşim din zona de ipocrizie. (..) Eu ce susţin, susţin angajările pe care trebuie să le facă Ministerul Fondurilor Europene. (..) În rest, cred că este cazul să ne oprim”, mai spune liderul PSD.
„Eu, Marcel Ciolacu, nu am sunat niciun ministru nici al PSD-ului, nici al PNL-ului, să angajez pe cineva în toată această perioadă de când suntem la guvernare. Presupun că atunci când eram în opoziţie nu puteam să fac acest lucru. Eu, Marcel Ciolacu, nu am sunat pe nimeni să-mi facă vreo angajare, vreo pilă sau vreun om de partid”, a adăugat liderul PSD.