"Situația actuală a fost provocată de factori externi", a spus Vladimir Putin. Preşedintele rus a declarat că Banca Centrală și guvernul Rusiei iau măsuri adecvate pentru a face față crizei, iar aceste măsuri sunt în direcția cea bună.
Putin a insistat, de asemenea, el a insistat că "această creștere a rublei era inevitabilă" și că Rusia ar putea săpa din criza actuală în doi ani cel mult. Liderul de la Kremlin a spus că e optimist pentru că el crede că economia va ajusta în cele din urmă prețurile mici ale combustibilului. Putin a mai spus că Rusia trebuie să-și intensifice eforturile pentru a diversifica economia.
Putin vorbeşte despre o creştere a PIB-ului Rusiei în 2014 de 0,6% și a menționat că ţara sa are recoltă agricolă record, în ciuda turbulențelor de pe piețele financiare. El s-a ferit să numească prăbuşirea rublei drept o "criză."
"Nu cred că pot defini situația ca pe o" criză ", puteți să-i spuneţi cum vreţi", a spus Valdimir Putin, adăugând că Banca Centrală și guvernul au abordat corect problema. Putin a declarat că Banca Rusiei are rezerve de 419 miliarde dolari, suficient pentru a menține "situația socială" actuală din Rusia.
În ciuda problemelor economice ale țării, rușii îl sprijini pe scară largă pe Putin. Cota sa de popularitate a atins un nivel record în acest an, 80% dintre ruși alegând să-l sprijine pe Putin.
Liderul de la Kremlin a vorbit, de asemenea şi despre tensiunile cu Occidentul. "Partenerii noștri occidentali au decis că au câștigat și că sunt un imperiu. În consecinţă au început să-i arunce pe ceilalţi afară", a spus preşedintele rus.
Vladimir Putin a făcut, de asemenea, referire la Zidul Berlinului, spunând că noi ziduri "virtuale" sunt construite printr-o expansiune a NATO. "Ne dorim ca partenerii noștri să înțeleagă că cea mai bună cale este de a opri construirea acestor ziduri și de a construi un spațiu umanitar unit", a spus Putin.
Apoi preşedintele Putin a sugerat că Occidentul încearcă să dezarmeze Rusia. El a comparat Rusia cu un urs pe care Occidentul "va încerca întotdeauna să-l pună în lanțuri și să-i scoată dinţii și ghearele."
Un jurnalist ucrainean l-a întrebat pe Vladimir Putin câţi soldați a trimis în Ucraina și ce le spus familiilor militarilor decedaţi. Liderul rus a răspuns că soldații ruși din estul Ucrainei s-au dus voluntar și nu ar putea fi numiţi mercenari, pentru că nu sunt plătiţi. Putin a acuzat Kievul că a început conflictul.
"Problema este că, după lovitura de stat, în loc să înceapă un dialog politic, noile autorități au început sa foloseasca forţa în aplicarea legii", a spus Putin. "Când au văzut că nu funcţionează, au început să folosească armata, iar atunci când nu a mers nici această variantă, au început sa foloseasca alte mijloace, cum ar fi o blocadă economică."
Putin nu a precizat câţi luptători ruşi se află în Ucraina.
Un alt jurnalist a întrebat dacă actuala criză economică este oarecum o răzbunare pentru anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea. Putin a răspuns că necazurile cu rubla nu sunt o răzbunare pentru Crimeea, ci mai degrabă "o răzbunare pentru dorința noastră naturală de a supraviețui ca o nație."
"Nu este o chestiune legată de Crimeea, noi ne apărăm independența, suveranitatea și dreptul nostru de a exista, trebuie să înțelegem toţi acest lucru", a spus Vladimir Putin.
Preşedintele Rusiei a comparat invazia din Crimeea cu anexarea statul Texas de la Mexic, precizând că Rusia doar îşi gestionează teritoriul și îşi protejeazăa suveranitatea.
Putin a fost întrebat dacă regretă că l-a iertat pe Mihail Hodorkovski, fost cel mai bogat om din Rusia și proprietar al celei mai mari companie petroliere din țară, în căndiţiile în care Hodorkovski a spus recent că vrea să fie președinte.
Putin a replicat: "Președinte în care țară?"
Liderul rus a spus că l-a iertat pe Hodorkovski, deoarece mama acestuia a fost bolnavă, iar o mamă este un "lucru sacru." Putin a precizat că nu regretă iertarea fostului magnat. Hodorkovski a petrecut un deceniu în închisoare pentru fraudă și a fost eliberat anul trecut.