Asemenea undelor de șoc ale unei rachete care explodează, războiul pornit de Vladimir Putin la marginea Europei se extinde rapid spre Occident, croindu-și drum pe ușa din față a caselor, afacerilor și job-urilor, din Berlin până în Birmingham, scrie ziarul britanic. Iar efectele sale generează o ploaie toxică de instabilitate, greutăți și spaimă.
Speranța nutrită de unii că războiul din Ucraina se va limita doar la Ucraina și că sancțiunile occidentale și aprovizionarea cu arme îi vor opri pe ruși au fost cea mai mare greșeală. Înfuriat de rezistența Kievului și hotărât să-i pedepsească pe cei care i-au complicat războiul, Putin vrea să aducă un val de suferință asupra Europei.
Starea de asediu a Europei va crește
Prin transformarea energiei, alimentelor, refugiaților și informațiilor în armă, liderul rus răspândește problemele economice și politice, creând condițiile unui război pentru toți: o iarnă europeană lungă, friguroasă, cu lipsuri de energie și mai ales cu revolte. Precum un contor la gaze alimentat cu bani, prețul timidității și miopiei liderilor occidentali crește de la o oră la alta, subliniază publicația.
Operațiunile Rusiei de destabilizare, manipularea rețelelor sociale, atacurile cibernetice, șantajul nuclear, plus măcelul necruțător al civililor din Ucraina nu vor face decât să intensifice starea de asediu a Europei în lunile următoare. Ideea fantezistă a Occidentului că ar putea evita escaladarea la nivelul întregului continent se spulberă rapid, scrie The Guardian.
Totul indică deja crize de tip Sri Lanka
Deși nu totul poate fi pus pe seama războiului lui Putin, Europa se confruntă acum cu provocări la fel de mari sau chiar mai mari decât criza financiară din 2008, Brexitul sau pandemia. Cu toate acestea, mulți politicieni din UE și Marea Britanie continuă să nege realitatea. Dacă robinetul de gaze va fi oprit și luminile se vor stinge, nu vom asista doar la fabrici închise, locuri de muncă pierdute și piețe în cădere.
Pensionari care vor tremura de frig în case, copii înfometați, rafturi goale ale supermarketurilor, creșteri tot mai mari ale costului vieții, salarii care nu vor acoperi inflația, greve și proteste de stradă indică deja crize după modelul Sri Lanka. Forțele de extremă dreapta, care-l admirau pe Vladimir Putin, încep să strângă rândurile în Grecia, Italia, Țările de Jos și Spania.
Bruxelles-ul urmează să publice un „plan de pregătire pentru iarnă”. Dar prevederile planului sunt neclare și inaplicabile. Contextul mai larg este lipsa unei politici energetice convenite și implementate la nivelul UE.
În ciuda angajamentelor de cooperare bilaterală, o întrerupere totală a gazelor din Rusia ar putea umfla și mai mult prețurile și ar scinda coaliția anti-Moscova. Într-un astfel de scenariu, Putin ar cere eliminarea sancțiunilor în schimbul reluării livrărilor, așa cum a făcut-o cu cerealele blocate în Marea Neagră.
Dependentă de importuri, Germania caută deja furnizori alternativi de petrol și gaze. După ce Moscova a oprit conducta Nord Stream I, Berlinul se teme că închiderea definitivă și orice raționalizare a gazelor ar putea deveni permanente.
Deoarece Europa se confruntă în această iarnă cu „conflicte și tulburări foarte puternice” din cauza prețurilor la energie, ar trebui să se întoarcă pe termen scurt la combustibilii fosili, a sugerat Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene. Din nou, Germania se conturează ca lider, crescând producția de energie electrică produsă de centralele pe cărbune. Din nou, Occidentul caută salvarea la șeicii tiranici din Golf, subliniază publicația.
Încordare a relațiilor cu SUA
Potrivit The Guardian, o iarnă cu haos în Europa ar putea să ducă la o încordare a relațiilor cu SUA. Redresarea post-pandemie a Americii este mai avansată, economia SUA este mai rezistentă, iar costurile la energie mult mai mici.
Sancțiunile, ajutorul economic și alte măsuri non-militare preferate de Biden nu vor fi niciodată suficiente pentru a-l aduce pe Putin pe drumul cel bun. De aceea, scrie The Guardian, acțiunea occidentală directă, țintită, pentru a respinge atacurile Rusiei nu este un vot pentru un al Treilea Război Mondial. Ar putea fi singura modalitate fezabilă de a pune capăt rapid acestui coșmar, asigurându-ne că Putin și cei care îl susțin nu vor scăpa nepedepsiți, apreciază ziarul.