Rusia va încasa, foarte curând, cea mai dură lovitură impusă de Uniunea Europeană, după invazia ce a debutat în Ucraina joia trecută. Decizia anunţată miercuri de către şefa Comisiei Europene a fost confirmată acum şi de către reprezentanţii SWIFT.
Este oficial! Una dintre cele mai dure sancţiuni pentru Rusia va intra în vigoare în curând.
SWIFT confirmă sancţiunile impuse băncilor din Rusia. Când vor fi acestea excluse din sistem?
Mai exact, sistemul bancar SWIFT a confirmat că va deconecta şapte bănci din Federaţia Rusă de la reţeaua sa globală săptămâna viitoare, sâmbătă, pe 12 martie.
Totul va fi realizat pentru a “respecta legile aplicabile privind sancţiunile”, au precizat reprezentanţii SWIFT, potrivit BBC.
“Gândurile noastre cele mai profunde sunt la cei care suferă tragicele consecinţe umane ale invaziei Rusiei în Ucraina”, se mai precizează în comunicatul organizaţiei.
SWIFT este folosit de mii de instituţii financiare din peste 200 de ţări pentru a facilita fluxurile transfrontaliere de bani. Platforma de mesagerie securizată permite operaţiuni precum tranzitul ordinelor de plată şi ordinelor de transfer de fonduri între bănci.
Decizia nu este o premieră. SWIFT, o societate de drept belgian, a exclus în anul 2012 mai multe bănci din Iran, în urma unei decizii luate la nivelul Uniunii Europene.
Decizia fermă luată la nivelul Uniunii Europene cu privire la băncile din Rusia
Reamintim că miercuri, 2 martie, Uniunea Europeană a publicat în Jurnalul Oficial decizia finală convenită marți seară de Consiliul Uniunii Europene pentru excluderea băncilor importante ale Rusiei din SWIFT.
Băncile vizate sunt:
- Bank Otkritie,
- Novikombank,
- Promsvyazbank,
- Bank Rossiya,
- Sovcombank,
- VNESHECONOMBANK (VEB),
- VTB BANK.
„Cu viteza luminii, Uniunea Europeană a adoptat trei valuri de sancțiuni grele împotriva sistemului financiar în creștere, a industriilor sale de înaltă tehnologie și a elitei sale corupte. Acesta este cel mai mare pachet de sancțiuni din istoria Uniunii noastre.
Decizia de astăzi de a deconecta băncile cheie rusești de la rețeaua SWIFT va trimite un alt semnal foarte clar lui Putin și Kremlinului”, a afirmat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.
Noua sancțiune europeană va intra în vigoare abia pe 12 martie pentru ca operatorii economici să aibă timpul necesar să aplice măsura respectivă, atenuând orice posibil impact negativ asupra întreprinderilor și piețelor financiare din Uniunea Europeană.
De altfel, Uniunea Europeană a interzis investițiile în proiecte europene cofinanțate de Fondul Rus de Investiții Directe. Totodată, oficialii europeni au interzis furnizarea de bancnote euro către Rusia.