„Astăzi, pentru prima dată, vă pot oferi un indiciu cu privire la valoarea fondurilor îngheţate. Până la această dată, Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) a fost înştiinţat cu privire la fonduri şi active în valoare de aproximativ 5,750 miliarde de franci”, a spus Erwin Hollinger, un oficial de rang înalt al SECO, care supervizează sancţiunile economice impuse Rusiei, relatează Reuters.
În prezent, SECO nu a informat care este valoarea totală a activelor rusești îngheţate.
„Nu orice individ sau entitate sancţionată are active în Elveţia. Şi, pe de altă parte, nu orice rus care are active în Elveţia se află simultan şi pe lista sancţiunilor”, a adăugat acesta. Erwin Hollinger a explicat că printre activele ruse îngheţate se află şi proprietăţi imobiliare folosite ca resorturi turistice.
„Cifra menţionată, de peste cinci miliarde de franci, este doar o fotografie la un anumit moment. Având în vedere informaţiile cu privire la noi posibile extinderi ale listei sancţiunilor UE, pe care Elveţia le va introduce şi ea, este foarte posibil ca cifra să continue să crească”, a explicat Erwin Hollinger.
Reamintim că, anterior, Asociaţia Bancherilor Elveţieni (SBA) a estimat că băncile elvețiene au active ruseşti de până la 213 de miliarde de dolari americani.
Nu doar Elveția a reacționat dur împotriva agresiunilor ruse, ci și Bulgaria. Reamintim că joi, 24 martie, Parlamentul din Bulgaria a aprobat două amendamente legislative care pun capăt practicii de acordare a „paşapoartelor de aur”.
Bulgaria a luat o decizie de ultim moment! Aceste pașapoarte tocmai au fost desființate
Amintim că practica respectivă permitea dobândirea cetățeniei în schimbul unor investiţii considerabile, potrivit informațiilor transmise de afp.com. Totuși, parlamentul din Bulgaria a aprobat două amendamente legislative care pun capăt acesteia, după ce au fost lansate mai multe acuzații de corupție și spălare de bani.
Mai mult, mecanismul a fost denunţat din nou de UE după declanşarea ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, în contextul în care autoritățile au suspectat că mai multe persoane bogate din China și Rusia au profitat pe urma lui.
Cum putea fi obținut un permis de rezidență permanentă?
Din 2013, străinii care investeau în Bulgaria suma minimă de un milion de leva, respectiv 500.000 de euro, puteau obţine permis de rezidenţă permanentă. Totodată, putea fi obținută și cetăţenia în cazul în care dublau suma, fără a mai trece prin etapele mai greoaie ale procedurii clasice.
Guvernul bulgar format în decembrie, care a promis eradicarea corupţiei, îşi anunţase în ianuarie intenţia de a desfiinţa acest sistem, după ce un proiect de lege anterior eşuase în 2019.
Potrivit Ministerului Justiţiei, din cele aproximativ 100 de paşapoarte acordate până acum, au fost depistate nereguli în 47 de cazuri. Chiar dacă „paşapoartele de aur” vor fi desfiinţate, acordarea statutului de rezident permanent în schimbul unor investiţii va rămâne posibilă.
Comisia Europeană s-a arătat de mai multe ori îngrijorată de această practică, iar Parlamentul European a accentuat presiunea la puţin timp după invazia rusă în Ucraina, cerându-le statelor membre să excludă imediat toate cererile din partea unor cetăţeni ruşi şi să le reexamineze pe cele aprobate în ultimii ani.
Conform cifrelor comunicate, cel puţin 130.000 de persoane au beneficiat între 2011 şi 2019 de astfel de paşapoarte, care au adus ţărilor respective venituri de peste 21,8 miliarde de euro. La începutul lui martie, Malta a anunţat suspendarea până la noi ordine a acordării acestui tip de paşapoarte cetăţenilor ruşi şi belaruşi.